Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Draai alles eens om

Categorie

"Tell me where I'm going to die, so I won't go there" - Charlie Munger

Het verschil is subtiel maar dat maakt dit inzicht er niet minder waardevol om. De oplossing voor veel problemen - van allerlei aard - wordt namelijk dikwijls duidelijk door de zaken om te draaien. Dit wordt ook wel inversie genoemd.

Charlie Munger, Buffett's briljante zakenpartner, ontleende het idee van inversie aan de Duitse natuurkundige Carl Jacobi die aan het begin van de negentiende eeuw leefde ("man muss immer umkehren").

Stel dat het streven is gelukkig te worden. In plaats van hiervoor uitvoerig onderzoek naar geluksfactoren te doen of personen onder de loep te nemen die gelukkig zijn zou ook gekeken kunnen worden naar zaken die ongelukkig maken om die dan vervolgens achterwege te laten. Ziet u het subtiele verschil?

Neergeschoten vliegtuigen

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog voerden de geallieerden regelmatig bombardementen uit boven Duitsland. De nogal logge toestellen die hiervoor werden gebruikt - veelal B-17's - waren cruciaal voor het verloop van de strijd maar gingen dikwijls verloren als gevolg van vijandelijk vuur. Voor de geallieerden, en vooral voor de bemanningen, was dat uiteraard een levensgroot probleem.

Een oplossing hiervoor was het aanbrengen van extra beplating maar vanwege het extra gewicht zou dat de toestellen nog logger maken. Extra beplating kon daarom alleen worden aangebracht op die plekken die het meest kwetsbaar waren.

Voor de beantwoording van de vraag waar de beplating aan te brengen beschikten de geallieerden over een incomplete dataset. De toestellen die waren neergehaald waren voor het onderzoek immers niet beschikbaar. De Britse luchtmacht onderzocht de schade aan de vliegtuigen die terugkeerden en stelde voor die plekken, vooral aan de uiteinden van de toestellen, extra te verstevigen.

Wiskundige Abraham Hold, in 1939 voor de nazi's naar de Verenigde Staten gevlucht, werd tevens gevraagd naar dit vraagstuk te kijken. Zijn conclusie voor de beste plek voor extra beplating was opmerkelijk genoeg totaal anders dan die van de Britse luchtmacht...

Andersom denken

Hold begon zijn onderzoek met het maken van een vliegtuigschets en stipte daarop de plekken aan om kogelgaten te markeren. Op een paar plekken na waren overal veel kogelgaten te vinden, vooral aan de uiteinden van het vliegtuig.

Door andersom de denken - door na te gaan waar de vliegtuigen die niet waren teruggekeerd geraakt zouden zijn - kwam Hold tot zijn conclusie dat het juist de kwetsbare plekken rond de cockpit en brandstoftanks waren die extra bescherming nodig hadden. De meest beschadigde plekken van de teruggekeerde toestellen waren juist het best in staat vijandelijk vuur te absorberen.

De meest waardevolle informatie voor de geallieerden zouden de toestellen zijn geweest die door de Duitsers waren neergehaald. En niet zozeer de toestellen die gehavend terugkeerden. Door als het ware andersom te denken wist Hold ondanks incomplete data toch de juiste conclusie te trekken en daarmee redde hij menig vliegtuig inclusief bemanning.

Breed toepasbaar

Veel beleggers kijken uitsluitend naar de meest succesvolle beleggers om daaraan inzichten te ontlenen. Maar dat is eigenlijk hetzelfde als enkel kijken naar teruggekeerde oorlogstoestellen. Minstens zo waardevol is het bestuderen van de gedragingen van slechte beleggers om te proberen dergelijk gedrag zelf niet te vertonen.

Eigenlijk is het omkeerinzicht van Jacobi waar Charlie Munger zo dikwijls aan refereert vrij simpel. En bovendien op allerlei (levens)vraagstukken toepasbaar. Bedenk wat je niet wilt, doe de zaken die daartoe leiden niet en het resultaat is dat je krijgt wat je wilt...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden