Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Het platteland

Categorie

Slecht nieuws voor wie in Amsterdam naar woonruimte zoekt: uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat huizen aldaar het afgelopen jaar zo'n 15% duurder werden.

Een van de mogelijke verklaringen voor deze sterke stijging houdt verband met de populariteit van Airbnb, de online marktplaats voor verhuur van privé-accommodaties. Als gevolg van de opkomst van Airbnb is de potentiële verdiencapaciteit van vastgoed op populaire locaties behoorlijk toegenomen. Die hogere verdiencapaciteit lijkt zich intussen in hogere huizenprijzen te hebben doorvertaald.

Huizenprijzen laten zich lastig voorspellen. Maar na de sterke stijgingen en intussen alweer recordhoge prijzen in Amsterdam is opgemerkt dat de omstandigheden amper nog gunstiger kunnen. De rente is al extreem laag, de overheid stimuleert de koopsector nog altijd fors terwijl er onder kopers momenteel ook van hebzucht sprake is: de vraagprijs wordt dikwijls weer met tienduizenden euro's overboden...

En huren dan?

De hosannastemming op de koopwoningmarkt heeft zich doorvertaald naar de private huursector. Zo vertelde een kennis eerder dit jaar dat hij de verhuurprijs van zijn eenvoudige benedenwoning in hartje Amsterdam met EUR 700,- had verhoogd tot EUR 2.400,- per maand. Ondanks deze nogal forse huurstijging was de woning binnen enkele dagen alweer verhuurd...

De nieuwe huurder? Enkele starters op de arbeidsmarkt die de woning samen huurden. Zij hadden net hun studie afgerond en een mooie eerste baan gevonden maar qua wonen verschilde de situatie niet veel met hun eerdere studentenhuis. Op de huurprijs na dan.

Het platteland

Hoe anders is de situatie op het platteland. Daar is nog sprake van ruimte en rust. In scherp contrast met alle drukte, stress en hectiek van de Amsterdamse woningmarkt.

Op het platteland werden huizen de afgelopen jaren niet of maar weinig duurder. Rekening houdend met de gedaalde rente en de inflatie werden woningen er zelfs betaalbaarder. Voor minder dan de helft van de prijs van een eenvoudige benedenwoning in hartje Amsterdam huur je op het platteland een meer dan fraaie, complete vrijstaande woning.

Wanneer rondom Amsterdam nog tientallen kilometers file staan zet ik zelf dikwijls in ochtendjas een eerste cappuccino. Van files geen last, een stoplicht is er in heel de gemeente niet eens te vinden.

En 's middags fietsend tussen de weilanden, akkers en velden kan ik ideeën in alle rust nog eens goed overdenken. Het is geen toeval dat Warren Buffett in Omaha, Nebraska is gaan wonen (soms wel wat spottend 'flyover state' genoemd) en bijvoorbeeld niet in New York. Value-beleggen, de rust van het platteland en onafhankelijk denken lijken een prima combinatie.

Opmerkelijke prijsontwikkeling

Het sterk toenemende prijsverschil tussen Amsterdam en de rest van Nederland de voorbije jaren is opvallend. Natuurlijk biedt een stad als Amsterdam verschillende voordelen ten opzichte van het platteland maar met de beschikbaarheid van snel internet en de kansen die locatieonafhankelijk (online) ondernemerschap biedt is er voor een groeiende groep mensen steeds minder noodzaak om een peperdure woning in de hoofdstad te kopen. Of om aldaar tegen de hoofdprijs te huren.

Zelf word ik weleens gevraagd om in beeld te reageren op een actuele economische ontwikkeling. Maar zelfs dat gaat op afstand prima. De ochtendjas verruil ik dan voor een net overhemd en een jasje. Dankzij het internet ben ik vervolgens in een mum van tijd live in de studio aanwezig om te reageren, in hartje Amsterdam.

Combineer de fors lagere woonlasten, het vrijwel overal beschikbaar zijn van snel internet en de mogelijkheden van locatieonafhankelijk ondernemerschap en de conclusie ligt voor de hand: wonen op het platteland is misschien toch zo gek nog niet...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden