Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Mooi, het geld van ABN AMRO is (bijna) terug

Categorie

Gecharmeerd van het beleggen in banken zijn wij in het algemeen niet. In onze ValuePortfolio is zelfs geen enkel bankaandeel te vinden. Maar over ABN AMRO stelden we zo'n anderhalf jaar geleden dat dit aandeel wel heel goedkoop terug naar de beurs werd gebracht.

Gelukkig, zo schreven we toen, werd slechts een kwart van de aandelen ABN AMRO naar de beurs gebracht (tegen EUR 17,75 per aandeel). De intrinsieke waarde hadden we toen op circa EUR 28,- per aandeel berekend en met een soortgelijke waardering komen we nu op iets meer dan EUR 30,- per aandeel uit.

Kosten nationalisatie

De directe kosten van de nationalisatie van ABN AMRO in 2008 bedragen EUR 21,7 miljard. Met het kwart van de aandelen ABN AMRO dat eind 2015 naar de beurs is gebracht is EUR 3,8 miljard terugverdiend. Eind 2016 verkocht de overheid opnieuw aandelen ABN AMRO (voor EUR 20,40 per aandeel) en dat leverde EUR 1,3 miljard op. Opgeteld is daarmee nu EUR 5,1 miljard terug.

Een bedrag van EUR 16,6 miljard is nog niet terug (EUR 21,7 miljard minus EUR 5,1 miljard). Maar de overheid bezit eveneens nog 658,8 miljoen aandelen ABN AMRO. Kunnen deze aandelen voor circa EUR 25,10 per aandeel worden verkocht (EUR 16,6 miljard gedeeld door de 658,5 miljoen aandelen) dan speelt de overheid oftewel de Nederlandse belastingbetaler quitte.

Afgelopen week bedroeg de koers van ABN AMRO ruim EUR 25,- per aandeel. Zou de overheid de resterende aandelen voor deze prijs verkopen dan lijkt te gebeuren wat niemand aanvankelijk voor mogelijk hield. Namelijk dat met de nationalisatie van ABN AMRO quitte gespeeld wordt.

Nog andere kosten en opbrengsten

Bovenstaande berekening klopt niet helemaal want de overheid stelde ABN AMRO ook nog een overbruggingskrediet beschikbaar van EUR 44 miljard. Dit bedrag is overigens voor het overgrote deel al terugbetaald. Ook voor de nationalisatie moest de overheid zelf geld lenen en inclusief het overbruggingskrediet komen de rentelasten voor de overheid uit op circa EUR 7 miljard.

Daar tegenover staat EUR 2 miljard aan rente die de overheid van ABN AMRO voor het overbruggingskrediet ontvangen heeft. Bovendien is nog eens EUR 2,5 miljard binnengekomen als dividend. Door de overheid ontvangen rente en dividend samen bedragen ongeveer EUR 4,5 miljard.

Het verschil van EUR 2,5 miljard (EUR 7 miljard minus EUR 4,5 miljard) komt per aandeel ABN AMRO in handen van de overheid uit op EUR 3,80 (EUR 2,5 miljard gedeeld door de 658,5 miljoen aandelen). Dit opgeteld bij de genoemde EUR 25,10 impliceert dat de overheid pas echt quitte speelt wanneer de resterende aandelen ABN AMRO voor gemiddeld EUR 28,90 euro verkocht zijn.

Nog altijd niet duur

Beleggers die meteen bij de beursintroductie aandelen ABN AMRO kochten deden daarmee een goede deal. Zij realiseerden sindsdien een koersrendement van 34%. Over dezelfde periode steeg de AEX met 14%.

Met een geraamde intrinsieke waarde van iets meer dan EUR 30,- per aandeel is ABN AMRO bij een huidige beurskoers van ongeveer EUR 25,- nog altijd niet heel duur te noemen. Maar evenmin zo aantrekkelijk gewaardeerd als bij de beursintroductie het geval was...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden