Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Bob, de slechtste belegger ter wereld

Categorie

Afgezien van wat fluctuaties stijgen aandelenmarkten alweer bijna tien jaar. De waarderingen lopen op terwijl tegelijkertijd het sentiment onder beleggers verbetert. Vanwege deze condities vertellen wij u graag eens over de fictieve persoon Bob, de slechtste belegger ter wereld.

Slechte start

Bob begon zijn werkzame leven in 1970 toen hij 22 jaar was. Hij was vastbesloten in de jaren 70 ieder jaar US $ 2.000,- te sparen en dit bedrag vervolgens ieder decennium met US $ 2.000 te verhogen tot hij 65 jaar was. Hij spaarde dus jaarlijks US $4.000,- in de jaren 80, jaarlijks US $ 6.000,- in de jaren 90 en daarna jaarlijks US $ 8.000 tot aan zijn pensioen eind 2013.

Net als veel particuliere beleggers had Bob een bijzondere eigenschap. Hij durfde namelijk pas in aandelen te beleggen op het moment dat de koersen jarenlang gestegen waren.

Eind 72 had Bob een bedrag van US $ 6.000,- bijeen gespaard en dit bedrag besloot hij op dat moment te beleggen (in een S&P 500-indexfonds). De aandelenmarkt daalde vervolgens bijna 50%: Bob was precies op de piek van de markt in aandelen gestapt.

Bang dat hij was eveneens op precies het verkeerde moment uit aandelen te gaan besloot Bob beleggingen eenmaal gekocht onder geen beding te verkopen. Wat er ook gebeurde.

1987, 1999 en 2007

Na jaren van oplopende aandelenmarkten heeft Bob weer voldoende vertrouwen. Het is nu augustus 1987. De US $ 46.000 die hij de voorgaande vijftien jaar op zijn spaarrekening zette stopt hij in aandelen. Dit net voor Zwarte Maandag waarbij de S&P 500 in enkele dagen ruim 30% daalde.

Opnieuw had het aankoopmoment niet slechter gekund. Maar verkopen deed hij niet.

Met de crash van 87 in het geheugen durfde Bob het lang niet aan opnieuw spaargeld in aandelen te stoppen. Pas eind 1999, na jaren van stijgingen, besloot Bob zijn opnieuw weer aangezwollen spaarsaldo (US $ 68.000) in aandelen te beleggen. Wederom een slecht gekozen moment: in de twee jaar daarna daalde de S&P 500 ruim 50%.

Voor hij eind 2013 met pensioen zou gaan zou Bob nog eenmaal aandelen kopen, in het najaar van 2007. De US $ 64.000 die hij sinds het jaar 2000 bijeen gespaard had zette hij om in aandelen net voordat de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte. En opnieuw daalde de S&P 500 met meer dan de helft.

En toch miljonair

Na 2007 bleef Bob vasthouden aan zijn oorspronkelijke spaarplan maar de US $ 40.000 die hij tot zijn pensioen nog spaarde liet hij op zijn spaarrekening staan. Zijn beleggingen hield hij eveneens gewoon aan. Gedurende Bobs werkzame leven van ruim 40 jaar spaarde hij in totaal US $ 224.000,-.

Hoewel Bob de aankoopmomenten niet slechter had kunnen timen verkocht hij nooit. En dat laatste is zijn redding geweest. Want wanneer Bob eind 2013 met pensioen gaat is hij miljonair: zijn vermogen bestaande uit beleggingen en spaargeld is dan US $ 1,1 miljoen waard.

Lessen

Dat Bob miljonair werd is terug te voeren op enkele zaken waar ook anderen een voorbeeld aan kunnen nemen. Zo spaarde Bob bijvoorbeeld onafgebroken en verhoogde hij bovendien ieder decennium het spaarbedrag. En door de lange beleggingsperiode kon hij ondanks de slechte aankoopmomenten toch profiteren van het effect van rente-op-rente.

Uiteraard zou Bob veel rijker zijn geweest wanneer hij gewoon aan het einde van ieder jaar zijn spaargeld belegd zou hebben. Maar dan was hij Bob niet geweest, de slechtste belegger ter wereld...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden