Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

[Video] Professor Siegel over de aandelenmarkt

Categorie

Wanneer het aankomt op de aantrekkelijkheid van de aandelenmarkten kijken we dikwijls met interesse naar de mening van professor Jeremy Siegel. Siegel (71) is al ruim 40 jaar verbonden aan de Wharton School van de University of Pennsylvania.

In een recent interview stelt professor Siegel dat hij verschillende ontwikkelingen ziet die volgens hem maken dat het klimaat voor aandelen voorlopig gunstig blijft (de video duurt circa 6 minuten).

Kent u uw beleggingshorizon?

In zijn klassieker 'Stocks for the Long Run' die bij geen belegger in de boekenkast mag ontbreken laat professor Siegel onomstotelijk zien dat aandelen met afstand de beste beleggingscategorie voor de langere termijn vormen. Ziet u hiervoor ook deze grafiek.

Het gespreid beleggen in aandelen heeft de afgelopen 200 jaar met enorme afstand het meest opgeleverd. Over kortere periodes is het rendement van de verschillende beleggingscategorieën overigens behoorlijk consistent. Ook over een periode van 20 jaar bijvoorbeeld leveren aandelen bijna altijd meer op dan obligaties. Maak de periode nog iets langer en dan wordt de kans op outperformance zo goed als 100%.

Een periode van 20 jaar of meer lijkt in eerste instantie wellicht wel heel lang. Maar voor wie jong is en zelf zijn pensioen moet regelen is zo'n periode wel degelijk realistisch. En ook beleggers die al meer op leeftijd zijn onderschatten hun beleggingshorizon nogal eens.

Anders dan soms gedacht eindigt een beleggingshorizon niet op het moment dat gestopt wordt met werken. En evenmin wanneer voor het eerst geld aan een portefeuille wordt onttrokken als aanvulling op inkomen. En soms eindigt de beleggingshorizon zelfs niet op het moment van overlijden, bijvoorbeeld wanneer men deels ook belegt voor kinderen of kleinkinderen.

Dat ook uw beleggingshorizon mogelijk een stuk langer is dan in eerste instantie verondersteld is iets om bewust van te zijn. Want wordt ten onrechte uitgegaan van een te korte horizon dan is uw portefeuille mogelijk te conservatief belegd. En dat gaat ten koste van het verwachte rendement.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden