Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Ons favoriete onderwerp

Categorie

Vorige week stelden we dat uw beleggingshorizon heel wel mogelijk een stuk langer is dan in eerste instantie verondersteld. Aanleiding voor ons om deze week nog eens in te gaan op een van onze favoriete onderwerpen: compounding oftewel exponentiële groei, ook wel het effect van rente op rente genoemd.

In deze video-animatie wordt kort maar krachtig uitgelegd hoe exponentiële groei werkt (de video duurt circa 2 minuten).

Warren Buffett

Interessant om te weten: Buffett's huidige vermogen van ruim US $ 75 miljard wordt voor meer dan 99,9999% verklaard door exponentiële groei. In de jaren '60 was Buffett, toen begin 30, al dermate van dit fenomeen onder de indruk dat hij hier in zijn toenmalige partnership-brieven dikwijls over vertelde.

Op Buffett's aansprekende voorbeelden van exponentiële groei wezen we eerder al en deze treft u aan onderaan dit bericht. Hoewel het meer dan een halve eeuw geleden is dat Buffett deze voorbeelden beschreef geldt dat er aan het onderliggende wiskundige concept niets veranderd is. Heel zonde kortom om niet net als Buffett van dit krachtige wiskundige concept te profiteren...


Hieronder treft u de voorbeelden aan waar de nog jonge Warren Buffett begin jaren '60 in zijn partnership-brieven over vertelde:

18 januari 1963 - Warren Buffett

"Ik weet uit onbetrouwbare bron dat de expeditie van Christopher Columbus (in 1492), goedgekeurd door de Spaanse koningin Isabella, ongeveer US $ 30.000 kostte. Op deze expeditie, waarbij Columbus voor ogen had om een nieuwe zeeroute naar Azië te vinden, ontdekte hij de 'nieuwe wereld' (Amerika).

Alom wordt deze expeditie van Columbus waarbij hij per ongeluk de nieuwe wereld ontdekte als een succes gezien. Maar vanuit investeringsperspectief bekeken is dat nog maar de vraag...

Zou de genoemde US $ 30.000 namelijk geïnvesteerd zijn tegen 4% dan zou dit bedrag in 1962 zijn uitgegroeid tot meer dan US $ 2.000.000.000.000 (US $ 2 biljoen)."

18 januari 1964 - Warren Buffett

"Afgelopen jaar, om het effect van 'compounding' duidelijk te maken, vertelde ik over de Spaanse koningin Isabella en haar 'financiële adviseurs'. U herinnert zich hun investering die leidde tot de ontdekking van Amerika, een investering die puur financieel bezien behoorlijk bedenkelijk was.

Omdat het onderwerp van compounding zo interessant is heb ik dit jaar een ander voorbeeld, namelijk uit de wereld van de kunst. De Franse koning Francis I betaalde in 1540 een bedrag van 4.000 ecus voor de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. En voor het geval u de fluctuaties van de ecu sindsdien niet bijgehouden heeft: 4.000 ecu komt ongeveer overeen met US $ 20.000.

Was koning Francis I met beide voeten op de grond blijven staan en had hij het bedrag tegen 6% geïnvesteerd dan zou zijn nalatenschap heel wat indrukwekkender zijn: ruim US $ 1.000.000.000.000.000 (US $ 1 triljoen), meer dan 3.000 keer de huidige staatsschuld en dat met slechts 6%.

Ik hoop dat ik met dit voorbeeld een einde gemaakt heb aan huishoudelijke discussies over de aankoop van schilderijen en andere kunst onder het mom van 'investering'."

18 januari 1965 - Warren Buffett

"Onze twee laatste uitstapjes in de wereld van compounding hebben duidelijk gemaakt dat de verondersteld goede investeringen van koningin Isabella (financiering van de expeditie van Columbus) en koning Francis I (aankoop van de Mona Lisa) financieel bezien beroerde investeringen waren.

Ik bied mijn excuses aan aan iedereen die hier aanstoot aan genomen heeft. Maar uiteraard verandert daarmee de wiskunde achter compounding niet. Niettemin, een kritiekpunt is toch een beetje blijven hangen. Dat betreft dat mijn historische voorbeelden een wat negatieve toon hadden doordat ik enkel voorbeelden gaf van financieel bedenkelijke investeringen.

Voor het volgende voorbeeld geldt dat niet...

In 1626 betaalde de 'gulle' Nederlander Peter Minuit, werkzaam voor de West-Indische Compagnie, een bedrag van US $ 26 (60 gulden) aan de Canarsie-indianen in ruil voor Manhattan. Het is wat lastig de huidige waarde van de grond onder Manhattan te bepalen maar op basis van recente grondtransacties becijfer ik de waarde daarvan op zo'n US $ 12,5 miljard momenteel.

In eerste instantie lijkt Minuit vooral voor zichzelf (en de West-Indische Compagnie) een goede deal gedaan te hebben. Maar hadden de Canarsie-indianen een rendement van 6,5% weten te behalen - in reclamefolders van beleggingsfondsen valt te lezen dat zo'n rendement best reëel is - dan hadden zij als laatst gelachen...

Tegen 6,5% zou een bedrag van US $ 26 in 338 jaar zijn uitgegroeid tot ruim US $ 42 miljard. En met een half procentje meer (7% dus) zelfs tot US $ 205 miljard."

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden