Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De beleggingsstrategie van Al Gore

Categorie

Zoals wellicht bekend was hij tussen 1993 en 2001 vicepresident van de Verenigde Staten: Al Gore (1948). Na acht jaar presidentschap van Bill Clinton deed hij in het jaar 2000 zelf een gooi naar het presidentschap waarbij hij erin slaagde de meerderheid van de kiezers achter zich te krijgen.

Maar ondanks een meerderheid moest Al Gore na hertellingen en rechtszaken uiteindelijk erkennen dat George Bush de meeste zogeheten kiesmannen had gewonnen. George Bush werd de nieuwe president van de Verenigde Staten, Al Gore een heel bevlogen klimaatactivist.

Investeringsfirma

Al Gore, wiens vermogen ten tijde van de presidentscampagne circa US $ 2 miljoen bedroeg, is inmiddels goed voor een vermogen van US $ 300 miljoen tot US $ 400 miljoen. Dit vermogen is grotendeels te herleiden naar Generation Investment Management (Generation IM), een investeringsfirma die in 2004 mede door Al Gore is opgericht.

Al Gore's bekendheid en zijn beroemde documentairefilm 'An Inconvinient Truth' over de opwarming van de aarde hebben eraan bijgedragen dat Generation IM inmiddels meer dan US $ 17 miljard onder beheer heeft. In lijn met Al Gore's overtuiging wordt uitsluitend belegd in duurzame bedrijven, met name bedrijven waarbij van uitstoot van broeikasgassen geen sprake is.

De beleggingsportefeuille is behoorlijk geconcentreerd: de vijf grootste posities* zijn goed voor meer dan een derde van de portefeuille. Met een gemiddeld jaarrendement van 18% is de S&P 500 de voorbije vijf jaar ruim verslagen. Deze index steeg in dezelfde periode minder dan 12% per jaar.

Charlie Munger

Eerder dit jaar ging Charlie Munger (1924), Buffett's briljante zakenpartner, in op de prima resultaten van de investeringsfirma van Al Gore. Een videofragment hiervan is beschikbaar via YouTube en deze bekijken is beslist de moeite waard (het videofragment duurt circa 4 minuten).

Munger is van Al Gore en zijn klimaatovertuigingen bepaald niet onder de indruk. Maar het vermijden van vervuilende bedrijven heeft er volgens Munger toe geleid dat Al Gore's investeringsfirma vrijwel uitsluitend in servicebedrijven belegt. En dat is volgens Munger nu juist een categorie die bovengemiddeld aantrekkelijk is.

"Voorraden en vorderingen zijn vreselijke dingen in het bedrijfsleven. Als je gewoon servicebedrijven koopt, kun je ze vermijden. En het is verbazingwekkend hoe goed dat voor Al Gore gewerkt heeft", aldus Munger.

In het fragment wijst Munger niet enkel op de voordelen van (beleggen in) servicebedrijven maar ook op het nut van specialisatie en op het in praktijk brengen van de value-filosofie. Het zijn deze factoren tezamen die volgens Munger de prima resultaten van Al Gore's investeringsfirma verklaren.

* De vijf grootste posities in de beleggingsportefeuille van Generation IM zijn Cerner (CERN), Acuity Brands (AYI), Jones Lang LaSalle (JLL), Microsoft (MSFT) en Thermo Fisher (TMO). Eerdere analyses van Jones Lang LaSalle en Microsoft zijn beschikbaar in het ValueSelections-archief.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden