Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

We halen nieuwe inzichten op (uit New York)

Categorie

Een vraag die ons met enige regelmaat wordt gesteld is hoe we eigenlijk zelf aan onze beleggingsideeën en -inzichten komen. Enkel voor ValueSelections hebben we er daarvan immers al 36 per jaar nodig.

Waar we voor ValueSelections met enkele tientallen beleggingsideeën per jaar moeten komen geldt dit voor u zeer waarschijnlijk niet. Een paar goede ideeën die bij u persoonlijk in de smaak vallen zullen voor persoonlijk gebruik waarschijnlijk volstaan. Voor Buffett geldt dit in ieder geval: hij gaf eerder al eens aan tevreden te zijn met slechts een enkel (heel) goed idee iedere twee jaar...

Hieronder volgt een beknopt overzicht van enkele bronnen waarmee we zelf op ideeën komen:

# Een zelf samengestelde lijst van goede bedrijven

In de loop der jaren hebben we een lijst samengesteld met de namen van enkele honderden goede bedrijven. Hieronder verstaan we bedrijven met sterke competitieve posities die bij voorkeur eveneens over goede vooruitzichten en een aandeelhoudersvriendelijk management beschikken. Regelmatig lopen we deze lijst langs: af en toe is zo'n goed bedrijf ineens tijdelijk in de aanbieding...

# Verschillende screens

Zogeheten screens zoals op MagicFormulaInvesting.com maar vooral ook betaalde, beduidend meer geavanceerde varianten hiervan leveren ons dikwijls ideeën op. Aan de hand van zulke screens oftewel aandelenfilters kan op verschillende factoren, en in allerlei combinaties, geselecteerd worden wat dikwijls tot nieuwe beleggingsideeën leidt.

# Boeken, beleggingsbladen en -magazines

Een bron waar we zelf zo nu en dan ook interessante ideeën tegenkomen vormen beleggingsbladen en -magazines. Zelf lezen we een heel aantal hiervan. Te denken valt onder meer aan Effect, het beleggersblad uitgegeven door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar eveneens bijvoorbeeld het Engelstalige Value Investor Insight. Verder lezen we uiteraard ook heel wat boeken over investeren en aanverwante onderwerpen.

# Portefeuilles van bekende investeerders

Waar ValueSelections voor veel beleggers een bron van beleggingsideeën vormt kijken we voor het opdoen van ideeën voor ValueSelections zelf onder meer ook naar (recente veranderingen in) de portefeuilles van bekende investeerders. Deze informatie is bijvoorbeeld via http://www.dataroma.com te raadplegen.

# Bijeenkomsten in binnen- en buitenland

Een bron die voor veel beleggers wat minder voor de hand zal liggen betreft het bezoeken van bijeenkomsten zoals de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Warren Buffett te Omaha of het deelnemen aan professor Bruce Greenwald's Value Investing Program bij Columbia Business School in New York.

Deze week zijn we in persoon van Björn Kijl ook weer naar New York afgereisd om daar bij het exclusieve, voor value-beleggers erg interessante 'Latticework 2017' aanwezig te zijn. Komende zaterdag zal Björn vertellen welke nuttige inzichten - en misschien ook nieuwe, veelbelovende beleggingsideeën - dit bezoek heeft opgeleverd...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden