Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Buffett's nieuwe ingezonden brief

Categorie

"Ik heb goed nieuws. Ten eerste zullen de meeste Amerikaanse kinderen een veel beter leven krijgen dan hun ouders. En ten tweede zal de levensstandaard nog vele generaties blijven stijgen." Met deze woorden begint Warren Buffett zijn ingezonden brief die over enkele dagen in het Amerikaanse opinieblad Time gepubliceerd wordt.

Online is Buffett's brief al beschikbaar en wel via deze link (aanrader!).

Economisch wonder

Over de toekomst van de Verenigde Staten is Buffett zoals altijd optimistisch gestemd. Zelfs toen pessimisme hoogtij vierde ten tijde van de kredietcrisis was Buffett optimistisch. In een ingezonden brief in de New York Times met de titel "Buy American: I Am."* stelde hij in 2008 immers dat het juist toen een gunstig moment was om aandelen te kopen.

Wie eind 2008 het reguliere nieuws volgde zou juist vermoeden dat het einde der tijden aanstaande was. Huizenprijzen daalden, aandelen waren wereldwijd al fors gedaald, vele banken moesten worden gered en de werkloosheid liep sterk op.

In zijn brief stelde Buffett toen dat veel grote bedrijven over vijf, tien en twintig jaar opnieuw recordwinsten zouden laten zien. Inmiddels zijn we tien jaar verder en hebben aandelenmarkten nieuwe records bereikt, is de werkloosheid in de Verenigde Staten nog niet eerder zo laag geweest en ook waren de winsten bij bedrijven nog nooit zo hoog als nu. Exact zoals door Buffett voorspeld tien jaar geleden.

Buffett's vertrouwen in economische groei is terug te voeren op twee zaken: voortdurende innovatie en productiviteitsverbetering. "Het economische wonder is nog maar net begonnen. Amerikanen zullen in de toekomst profiteren van nog veel meer en betere goederen en diensten", aldus Buffett in zijn nieuwe brief zoals beschikbaar via de link hierboven.

Enige zorgen

Technologische vooruitgang is uiteindelijk positief voor een economie. Maar op korte termijn leidt het dikwijls tot verlies van werkgelegenheid en tot onzekerheid bij de mensen die hun banen als gevolg van automatisering en technologische vooruitgang zien verdwijnen.

"De uitdaging zal zijn om de baten [van het economische wonder] ten goede te laten komen aan zowel degenen die hiervan zelf nadeel ondervinden als aan degenen die er profijt van hebben. Wat dit aspect betreft maken veel Amerikanen zich terecht zorgen", aldus Buffett.

Buffett is overigens ook wat bovenstaand aandachtspunt betreft optimistisch gestemd: "De vele jaren van voorspoed die we nog voor ons hebben leiden ongetwijfeld tot rijkdom bij velen en een goed bestaan voor ieder ander." "Met minder moeten we geen genoegen nemen", zo besluit Buffett zijn brief.

* Buffett's brief "Buy American. I Am." die hij zo'n 10 jaar geleden naar de New York Times stuurde is te raadplegen via deze link.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden