Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Gift van een value-belegger

Categorie

Toen we afgelopen jaar de aandeelhoudersvergadering van Warren Buffett bezochten waren we de avond ervoor in het Hilton in Omaha te vinden. Daar vond op dat moment het 'From Graham to Buffett and Beyond'-diner plaats georganiseerd door Columbia Business School.

Een van de panelleden deze avond was Tom Russo, een succesvolle value-belegger. Al ruim een kwart eeuw verslaat Russo de aandelenmarkt door simpelweg te beleggen in bedrijven die zowel de mogelijkheid hebben tot herinvesteren alsook daartoe daadwerkelijk bereid zijn.

Bekijkt u hier het video-interview waarin Tom Russo zijn relatief eenvoudige maar toch heel lucratieve beleggingsstrategie nader toelicht (deze video duurt circa 27 minuten).

Gift

Ruim twee jaar geleden doneerde Russo een bedrag van US $ 1,25 miljoen aan Columbia Business School. Met dit geld is vervolgens een start gemaakt met het 5x5x5 Student Portfolio Fund. Studenten kunnen zich aan Columbia Business School de theorie van het value beleggen eigen maken en door middel van dit fonds hun opgedane kennis gelijk in praktijk brengen.

Ieder jaar worden voor het fonds vijf aandelen gekocht. Draagt een student een aandeel voor het fonds voor dan moet hij of zij de motivatie hiervoor in vijf (of minder) punten kenbaar maken. En eenmaal gekocht blijft een aandeel vervolgens vijf jaar lang in portefeuille. Vandaar 5x5x5.

In ieder aandeel wordt US $ 50.000 geïnvesteerd. Uiteindelijk bestaat het fonds daarmee uit 25 verschillende posities. Ideeën voor het fonds worden aangereikt door studenten die het Value Investing Program aan Columbia Business School volgen waar de bekende value-belegger Bruce Greenwald heel nauw bij betrokken is.

Uitstekende start

Professor Greenwald, auteur van de klassieker 'Value Investing: From Graham to Buffett and Beyond', selecteert voor het fonds ieder jaar 15 aandelen op basis van de ideeën die door zijn studenten worden aangedragen. Uit deze aandelen kiest de 'Investment Board' vervolgens de vijf aandelen die daadwerkelijk worden gekocht.

De 'Investment Board' bestaat naast Greenwald zelf uit Tom Russo en de tien studenten wiens voorgedragen aandelen in de voorgaande twee jaar daadwerkelijk voor het fonds werden aangekocht. Leren staat centraal bij het fonds en gestreefd wordt naar uitwisseling van kennis en ervaringen van verschillende jaargangen studenten die bij de selecties voor het fonds betrokken zijn of zijn geweest.

Posities worden na vijf jaar weer verkocht waarmee geld vrijkomt voor nieuwe beleggingen. De eventuele winsten - de meeropbrengst boven inflatie - komt aan een goed doel ten goede: studenten die graag het Value Investing Program willen volgen maar dit niet zelf kunnen bekostigen.

Zowel voor beleggingsclubs als voor individuele beleggers is de opzet van het 5x5x5-fonds de moeite waard eens te overdenken. Dit vanwege de geconcentreerde en systematisch opgebouwde portefeuille, het tot de kern reduceren van aankoopoverwegingen en vanwege de focus op de lange termijn (aandelenkoersen bewegen op korte termijn immers zo goed als willekeurig).

Overigens is er nog een reden om het 5x5x5-fonds te blijven volgen. Afgelopen jaar presteerden de vijf aandelen die het voorgaande jaar geselecteerd werden namelijk opmerkelijk goed:

CDK Global (rendement afgelopen jaar: +35%)
Cummins (+61%)
John Deere (+43%)
Qualcomm (+44%)
The Weir Group (+130%)

Meer informatie over het 5x5x5-fonds inclusief de vijf geselecteerde aandelen van afgelopen jaar kunt u hier vinden.

 

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden