Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Interview met Arend van den Berg (Business Insider)

Categorie

De drukbezochte Nederlands website voor zakelijk nieuws Z24.nl is afgelopen jaar overgegaan in Business Insider Nederland. Wij legden ondernemer Arend van den Berg, de drijvende kracht achter eerder Z24.nl en tegenwoordig Business Insider Nederland, een aantal vragen over onder andere deze opvallende overgang voor.

1) Hoe is Z24.nl begonnen en hoe ben je er mee in aanraking gekomen?

Z24.nl is in 2007 gestart. Ik werkte destijds als gedelegeerd uitgever bij Het Financieele Dagblad (FD). Het FD overwoog een gratis papieren krant voor een jonger en breder publiek. Die zou ook een digitale versie moeten krijgen. Bij de verkenning stuitte ik op E24, een online zakenkrant die in Zweden en Noorwegen op de markt was gezet door de innovatieve uitgever Schibsted. Om een lang verhaal kort te maken: die gratis krant is er nooit gekomen. Maar we zijn wel een joint-venture - bestaande uit het FD, Schibsted en toen nog RTL - gestart die E24 onder de naam Z24 in Nederland op de markt bracht.

2) Vanwaar de beslissing de site over te nemen? Wanneer was dat, hoe ging dit overnameproces en hoe kijk je hierop terug?

Die beslissing kwam in 2010. Ik kreeg de gelegenheid om een management buyout te doen met hulp van een aantal informal investors. FD Mediagroep wilde zich concentreren op een betaalde zakensite (fd.nl) en BNR, die als een marketingmachine voor het FD zou fungeren. Wij zaten daar als derde merk als het ware tussenin.

3) Afgelopen jaar is door jullie de site finanzen.nl gelanceerd. Vanwaar deze naam? En op welke doelgroep richt deze site zich specifiek?

De site is de Nederlandse versie van het Duitse finanzen.net. Deze site werd al door vele tienduizenden Nederlandse beleggers bezocht. Daarom leek het ons logisch een voor hen vertrouwde naam te gebruiken. De site heeft ongelooflijk veel (realtime) data over beurzen en bedrijven (inclusief fundamentele cijfers - ideaal voor value-beleggers). Finanzen.net richt zich met name op gevorderde beleggers: actieve en zeer actieve beleggers.

4) Wat is er allemaal mogelijk met de app van finanzen.nl en voor wie is dit interessant? En via welke link te downloaden?

De app van finanzen.nl is de hoogstgewaardeerde beleggers-app van Nederland. Waarschijnlijk door het aanbod van realtime-koersen van de AEX, DAX en Dow Jones inclusief onderliggende fondsen bijvoorbeeld. Ook kun je handige notificaties instellen. Bijvoorbeeld per fonds. Zodra er belangrijk nieuws is, krijg je een melding. Ook kun je je eigen aandelenportefeuille invoeren om die vervolgens eenvoudig te volgen. De Android-versie van de app vind je hier. De iOS-versie is hier beschikbaar.

5) Afgelopen jaar is Z24.nl overgegaan in Business Insider Nederland. Waarom?

We kregen de kans om Business Insider, het grootste platform voor zakelijk nieuws ter wereld, in Nederland te lanceren. De toon en invalshoeken van Z24.nl kwamen al grotendeels overeen met die van Business Insider. Het leek ons daarom logisch om ons te concentreren op het uitbouwen van één hele grote site, in plaats van twee vergelijkbare sites.

6) Staan er voor de komende tijd nog meer veranderingen of vernieuwingen op stapel?

Ja, we blijven doorontwikkelen. Zo starten we op Business Insider binnenkort met video. We gaan wekelijks tientallen video's publiceren. Een voor Nederland uniek aanbod. Finanzen.nl gaan we uitbreiden met koersen van o.a. turbo's en beleggingsfondsen. Ook de apps worden continu geüpdatet.

7) Beleg je - afgezien van het belang in Business Insider Nederland - nog in meer private bedrijven, aandelen of beleggingsfondsen. En zo ja, vanwaar deze beleggingen?

Als journalist ben ik terughoudend met beleggingen. Je beschikt immers vaak over koersgevoelige informatie. En ik moet geen belang hebben bij het (niet) publiceren van informatie. Ik beleg zelf alleen in trackers; een tracker die de MSCI World Index volgt, is mijn belangrijkste belegging. Waarom? Eenvoudig, lage kosten, spreiding en geen belangenverstrengeling.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden