Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Kort verslag van Latticework 2017

Categorie

Zoals Hendrik afgelopen zaterdag al aangaf doe ik u vandaag kort verslag van m'n deelname aan Latticework 2017 welke afgelopen week plaatsvond bij de Yale Club, het maar liefst 22 verdiepingen tellende clubgebouw van Yale University, in New York.

Latticework betreft een 'invitation only'-bijeenkomst van zo'n honderd hedge fund-managers, venture capitalists en in het bijzonder ook value-investeerders. Het thema dit jaar was 'Intelligent Investing in a Changing World' en er werd aandacht besteed aan een breed scala aan onderwerpen zoals passief versus actief beleggen, disruptieve innovatie en zogeheten 'challenger brands'.

Uit de grote hoeveelheid gemaakte aantekeningen volgt hieronder een selectie van enkele van de interessantste uitspraken en gedeelde inzichten:

"Veel mensen beleggen tegenwoordig passief, bijvoorbeeld via een Exchange Traded Fund (ETF). Omdat de meeste actief beheerde beleggingsfondsen de index toch niet verslaan lijkt dit een verstandige zet. ETF's volgen immers de index en dan ook nog eens tegen minimale kosten. Bovendien zijn ze makkelijk en snel te verhandelen. Hierin schuilt juist echter een groot gevaar, namelijk dat beleggers markten proberen te timen - wat vrijwel onmogelijk is - en zo alsnog slechte resultaten behalen. Om outperformance te behalen blijft actief beleggen noodzakelijk. Het investeren in relatief kleine, actief beheerde fondsen van getalenteerde investment managers blijkt in dit kader nog altijd goed te werken." - Michael van Biema, partner van Van Biema Value Partners (ook bekend als co-auteur van de klassieker 'Value Investing: From Graham to Buffet tand Beyond')

"Het is gevaarlijk wanneer CEO's van bedrijven te veel naar Wall Street en activisten gaan luisteren. Dikwijls leidt dit tot een tekort aan investeringen met verzwakking van de competitieve positie en een daling van de winstgevendheid op de lange termijn tot gevolg. Door te focussen op bedrijven die juist het tegenovergestelde doen kunnen betere rendementen behaald worden." - Tom Russo, partner van Gardner Russo & Gardner

"Beursgenoteerde bedrijven gerund door professionele managers blijken over het algemeen minder innovatief te zijn dan bedrijven waarbij de oorspronkelijke oprichters nog steeds betrokken zijn. Oprichters hebben vaak een lange termijnperspectief terwijl professionele managers meestal sterker gericht zijn op meer korte termijn gerelateerde performance-indicatoren. Voor innovatieve ondernemers is het daarom meestal makkelijker om te concurreren met bedrijven die worden geleid door professionele managers. Naar dergelijke ondernemers gaat onze voorkeur als venture capitalist dan ook uit." - David Pakman, partner van Venrock

"Beleggen aan de hand van jaarcijfers en rekenmodellen raakt zo langzamerhand achterhaald. Door net zoals bedrijven als Facebook en Google gebruik te maken van big data, kunstmatige intelligentie en machine learning kunnen betere beleggingsbeslissingen genomen. Zo hebben we mede op basis van een wiskundige analyse van de groei van het zakelijke sociale netwerk Slack besloten om in dit sociale netwerk te investeren." - Chamath Palihapitiya, oprichter van Social Capital en voormalig lid van het managementteam van Facebook (miljardair Palihapitiya haalde deze week overigens nog US $ 600 miljoen dollar op met een bijzondere beursgang).

"Binnen Markel proberen we consistent rationeel en fatsoenlijk te handelen. Dit kan tot spectaculaire resultaten leiden. Ons bedrijf ging in 1986 naar de beurs tegen ongeveer US 8,-. De koers is sindsdien zeven keer verdubbeld en bedraagt momenteel zo'n US 1.000,- (125 keer zoveel)." - Tom Gayner, co-CEO van Markel Corporation

"Je kunt fouten maken door dingen wel of juist niet te doen. De laatste categorie fouten zijn vaak de pijnlijkste. Zo hebben sommige beleggers besloten om niet meer in Markel te gaan beleggen toen het aandeel verdubbelde van US $ 16,- naar US $ 32,-. Men was naar eigen zeggen simpelweg te laat. We hebben in het verleden zelf een soortgelijke fout gemaakt door niet te investeren in Google maar zijn later alsnog ingestapt." - Tom Gayner, co-CEO van Markel Corporation

"Vergeleken met twintig jaar geleden besef ik nu beter hoe moeilijk het eigenlijk is om een winstgevend bedrijf te runnen vanwege de vele manieren waarop winsten als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen (zoals door de opkomst van nieuwe technologie of nieuwe, sterke concurrenten). Mede hierdoor heb ik nu meer oog voor de kwalitatieve aspecten van ondernemingen en hecht ik minder waarde aan de geschatte waarde van een onderneming over zeg een jaar of twee." - Tom Gayner, co-CEO van Markel Corporation

Tom Gayner wordt door sommigen ook wel de nieuwe Buffett genoemd. Een Amerikaanse investeerder wees me overigens nog op een interessante en vermakelijke presentatie die Gayner in 2015 gaf bij Google getiteld 'The Evolution of a Value Investor'. Mocht u deze ook willen zien dan kan dat via deze YouTube-link (de video duurt circa 59 minuten).

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden