Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De Buffett-indicator

Categorie

Nu aandelenmarkten blijven stijgen, en verschillende beurzen 'all time highs' bereiken, ontvangen we steeds vaker vragen van sceptische beleggers. Zij vragen ons of het wellicht niet slim is aandelen voorlopig maar even te mijden.

Afgelopen week ontvingen we een vraag over de Buffett-indicator. Deze indicator stond in meer dan een halve eeuw niet zo hoog als nu, uitgezonderd de periode rond de internetzeepbel.* Is de hoge stand van de Buffett-indicator aanleiding wat aandelen betreft voorlopig extra voorzichtig te zijn?

Wat is de Buffett-indicator?

De Buffett-indicator wordt berekend door de waarde van alle Amerikaanse aandelen te delen door de omvang van de Amerikaanse economie (het Amerikaanse bbp; bruto binnenlands product). Buffett stelde in 2001 dat deze ratio 'waarschijnlijk de beste indicator vormt voor de waardering van aandelen'.

Het artikel waarin Buffett bovenstaande stelt is hier terug te lezen te vinden via de link hieronder (de laatste zes alinea's hebben betrekking op de Buffett-indicator maar het hele artikel is de moeite waard om te lezen).

Matige indicator

Aan de Buffett-indicator hechten wijzelf niet zoveel waarde (Buffett heeft er trouwens ook al jaren niet meer aan gerefereerd). De Buffett-indicator is helemaal niet geschikt om aandelenmarkten te timen maar daarnaast gelden er nog twee belangrijke aandachtspunten...

Ten eerste geldt dat Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven steeds meer internationaal actief zijn. Apple bijvoorbeeld is weliswaar in de Verenigde Staten beursgenoteerd maar behaalt daar maar een derde van de omzet. De waarde van alle beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten vergelijken met de omvang van de Amerikaanse economie is kortom steeds minder logisch.

Ten tweede geldt weliswaar dat de Buffett-indicator erg hoog staat maar tegelijkertijd staat de rente nu juist extreem laag. En met de rente houdt de Buffett-indicator geen rekening.

Begin dit jaar (de Buffett-indicator stond toen eveneens al erg hoog) stelde Buffett aandelen 'aan de goedkope kant' te vinden wanneer rekening gehouden wordt met het lage renteniveau. Het betreffende videofragment is hier te raadplegen (het videofragment duurt circa 2 minuten).

Individuele aandelen

De Buffett-indicator vinden we zelf zoals gesteld een nogal matige indicator, en de actuele waarderingen zijn volgens ons geenszins overdreven hoog. Maar afgezien nog daarvan merken we nadrukkelijk op dat we beleggen in individuele bedrijven en niet in 'de aandelenmarkt' als geheel.

Of de aandelenmarkt in totaliteit volgens een bepaalde indicator al dan niet overgewaardeerd is vinden we zelf dan ook niet eens zo interessant. Het gaat er vooral om dat de individuele aandelen in portefeuille aantrekkelijk gewaardeerd zijn en de onderliggende bedrijven sterk en alsmaar meer waard worden.

Beleggers in individuele aandelen doen er naar ons idee verstandig aan om bovengenoemde aanpak zelf ook toe te passen. Dus minder tijd spenderen aan de waardering van de aandelenmarkt in totaliteit en meer tijd aan het bestuderen (en waarderen) van individuele bedrijven...

* De ontwikkeling van de Buffett-indicator sinds begin jaren '50 is hier te bekijken.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden