Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De beste aandelen volgens Joel Greenblatt

Categorie

Joel Greenblatt (1957) geldt als één van de allerbeste beleggers ter wereld. Over een periode van twintig jaar behaalde hij een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 40% (!). Voldoende om een investering van EUR 1.000,- in twintig jaar te laten uitgroeiend tot bijna een miljoen euro.

Greenblatt richt zich op 'goede' bedrijven op het moment dat de aandelen daarvan 'goedkoop' zijn. Een bedrijf beoordeelt Greenblatt als 'goed' wanneer het relatief gezien veel verdient op het geïnvesteerde kapitaal (Return on Invested Capital).

Maar een relatief hoge winstgevendheid alleen is niet voldoende... Greenblatt overweegt pas aandelen te kopen wanneer de aandelen van zo'n bedrijf ook nog eens heel goedkoop zijn. Voor de factor 'goedkoop' kijkt hij naar de Earnings Yield, gemakshalve wel te vergelijken met de alom bekende koers/winst-verhouding. Hierbij geldt: hoe goedkoper, hoe beter.

Recente video

In een heel recente video werpt Greenblatt een korte blik op de actuele waarderingen en wat op basis daarvan gezegd kan worden over het te verwachten rendement voor de komend twaalf maanden. Volgens Greenblatt zijn aandelen van kleinere bedrijven momenteel als groep een stuk minder interessant dan aandelen van grote bedrijven.

Greenblatt geeft ook de namen van een drietal aandelen die volgens hem erg kansrijk zijn. Een van die namen is Raytheon, een defensiebedrijf welke ruim een jaar geleden al eens bij ValueSelections aan de orde kwam.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum van 'goed en goedkoop' zijn de aandelen van bedrijven te vinden die amper geld verdienen (of zelfs verlies maken) en qua waardering ook nog eens fors aan de prijs zijn. Dat zijn aandelen die wij stelselmatig proberen te mijden. Greenblatt pakt ze zelf met beide handen aan om short in te gaan waarmee hij speculeert op een koersdaling. Greenblatt noemt drie van zulke aandelen, één daarvan is Groupon.

Het betreffende videofragment is hier terug te vinden.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden