Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De verkopers van angst

Categorie

Ebola. De terroristen van IS in Syrië en Irak. Een nieuw 'hulpprogramma' voor Griekenland (het land kreeg tot nu toe al EUR 240 miljard aan leningen). Toenemende vermogensongelijkheid. De Brusselse naheffing van EUR 642 miljoen. Schermutselingen op de grens van Oekraïne en Rusland. Een neerwaartse groeibijstelling voor het eurogebied en extra belasting voor werkende automobilisten in Nederland.

Het zijn een paar van de onderwerpen van het achtuurjournaal van afgelopen week.

En u vraagt zich af hoe het kan dat menigeen zo somber is?

In beleggingsland is het niet anders. Artikelen met negatieve koppen worden steevast veel beter gelezen dan wat meer optimistisch gestemde artikelen. De verkopers van angst weten dat blijkbaar maar al te goed.

Zijn de winstmarges laag dan wordt dat uitgelegd als een teken van zwakte. Zijn ze juist hoog dan is het verhaal dat ze omlaag zullen gaan. Daalt de olieprijs dan wordt geanticipeerd op tegenvallende groei. Stijgt de olieprijs dan wordt met stelligheid beweerd dat zo'n extra belasting voor de consument 'zondermeer' negatief is.

Te negatief

Hoewel we niet ontkennen dat er best problemen zijn hebben we sterk de indruk dat menigeen vanwege al het negatieve nieuws in de media intussen wel heel somber over de toekomst geworden is. Ten onrechte lijkt ons. En wij zijn niet de enige met een dergelijke mening...

Warren Buffett stelt dat door het systeem van de vrije markt het 'menselijke potentieel' ontketend is. Toen Buffett enige tijd geleden de vraag gesteld werd op wel moment in het verleden hij het liefst geboren zou zijn was zijn antwoord zonder enige twijfel 'vandaag'.

Buffett, toch niet de minste, blaakt van optimisme wanneer het de toekomst betreft. Zelf zijn we ervan overtuigd dat aandelenbeurzen in de toekomst niveaus zullen bereiken - en vervolgens overtreffen (!) - die vrijwel iedereen nu nog als ondenkbaar ziet. En volgens Peter Diamandis, de auteur van 'The Future is Better Than You Think', staan we aan de vooravond van een tijdperk van overvloed.

De verkopers van angst zullen komende week ongetwijfeld weer hartstochtelijk berichten over allerlei negatieve ontwikkelingen. Maar om een en ander in perspectief te plaatsen wijs ik u graag nog eens op een TED-talk van Peter Diamandis van twee jaar geleden getiteld 'Abundance is our future'. De desbetreffende TED-talk is hier te raadplegen (de video duurt circa 16 minuten).

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden