Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Wanneer wij verkopen

Categorie

U heeft de ValueSelections-analyse doorgenomen, de website van het bedrijf zelf bezocht en het jaarverslag bekeken. U heeft getobd, gewikt en gewogen. Om uiteindelijk te besluiten aandelen van het bedrijf in kwestie te kopen. Maar wanneer u eenmaal uw aankooporder heeft doorgegeven, wat dan?

Wat is vervolgens het plan van aanpak? Om de kans op een paniekverkoop te voorkomen (wanneer het betreffende aandeel vervolgens dagen achtereen blijkt te dalen) maar eveneens om te voorkomen 'verliefd' op het aandeel te worden (wanneer deze gestaag omhoog klimt) is het verstandig om - nog voordat u de aankooporder doorgeeft - uw verkoopstrategie bedacht te hebben.

Hieronder leest u over de verkoopstrategieën zoals we die zelf toepassen bij onze beide modelportefeuilles: ValuePortfolio en ValueFormula. Lees ze door en doe er uw voordeel mee!

Verkoopstrategie ValuePortfolio

Aandelen die onderdeel uitmaken van ValuePortfolio worden verkocht op het moment dat ze niet langer ondergewaardeerd lijken te zijn. Onze aanpak werkt als volgt...

Van ieder ValuePortfolio-aandeel hebben we een schatting van de intrinsieke waarde gemaakt. Enkel wanneer die schatting ten minste 40% hoger ligt dan de beurskoers zelf komt een aandeel in aanmerking om voor ValuePortfolio aangekocht te worden.

Ieder kwartaal, nadat de kwartaalcijfers weer gepubliceerd zijn, bekijken we opnieuw onze schattingen van de intrinsieke waardes. In de meeste gevallen ligt de herziene schatting dan iets hoger (bedrijven die onderliggend waarde creëren worden gestaag meer waard). Maar af en toe komt het ook voor dat we onze eerdere raming neerwaarts bijstellen, bijvoorbeeld omdat de groeiverwachtingen getemperd zijn.

Bevindt de beurskoers zich op 90% (of meer) van de geraamde intrinsieke waarde (door een koersstijging of - in een enkel geval - een verlaagde geschatte intrinsieke waarde) dan gaan we tot verkoop over. De vrijkomende middelen worden vervolgens opnieuw belegd: in aandelen van waardecreërende bedrijven waarvan we de intrinsieke waarde minimaal 40% boven de beurswaarde veronderstellen...

Tussentijdse koersfluctuaties zijn voor ons geen reden om tot verkoop over te gaan. Verkoop gebeurt alleen dan wanneer van verder verwacht koerspotentieel amper meer sprake is, meestal als gevolg van het stevig oplopen van de beurskoers zelf.

Verkoopstrategie ValueFormula

Voor onze ValueFormula-modelportefeuille hanteren we een wat andere verkoopstrategie.

Zoals u misschien wel weet proberen we voor ValueFormula gespreid in de meest aantrekkelijke aandelen te beleggen die er op de beurs te vinden zijn. Concreet gaat het om die aandelen die relatief het beste scoren in een gecombineerde ranking op de factoren 'goed' (return on invested capital) en 'goedkoop' (earnings yield).

Aandelen die in zo'n ranking komen bovendrijven blijken op termijn bovengemiddeld te renderen. Omdat dit niet per definitie ook geldt voor iedere afzonderlijke selectie is een vrij ruime spreiding wel wenselijk: 20 tot 25 verschillende aandelen volstaat als antwoord op het risico rondom individuele aandelen.

Voor ValueFormula hanteren we vervolgens een vrijwel emotieloze verkoopstrategie. Gekochte aandelen beoordelen we exact een jaar later opnieuw. Behoort het aandeel nog steeds tot de best scorende selecties in de ranking dan houden we zo'n aandeel opnieuw een jaar in portefeuille.

Maar is dat niet langer het geval (meestal ten gevolge van een koersstijging) dan gaan we tot verkoop over. De vrijkomende gelden worden vervolgens geherinvesteerd in aandelen waarvoor dat wel geldt. Op deze wijze blijven we voortdurend belegd in de meest aantrekkelijke value-aandelen en kan het 'onderhoud' aan deze portefeuille beperkt blijven tot slechts enkele uren per jaar.

Rust

Bij ValuePortfolio en ValueFormula hanteren we wat afwijkende verkoopstrategieën. Maar in beide gevallen geldt dat koersveranderingen op zich geen aanleiding vormen om in paniek te raken. Een duidelijke verkoopstrategie zorgt kortom voor de nodige rust.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden