Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

"Our War on Poverty"

Categorie

"Afgelopen jaar was onze strijd tegen armoede succesvol. Om precies te zijn, aan het eind van het jaar waren we US $ 12.304.060,- minder arm."

Dit zijn de woorden waarmee Warren Buffett zijn aandeelhoudersbrief van vijftig jaar geleden begon. Voor de liefhebber: via de Financial Times is de complete brief raadpleegbaar.

Berkshire Hathaway

Wat verderop in de brief schrijft de dan 34-jarige Buffett over Berkshire Hathaway. Met zijn partnership had hij in deze textielfabrikant een aanzienlijk belang opgebouwd. En door het alsmaar uitbreiden van dit belang zelfs een meerderheidsbelang verworven.

Buffett kocht aandelen Berkshire Hathaway vooral omdat het bedrijf op haar balans meer cash had staan dan het bedrijf op de beurs zelf waard was. En beslist niet omdat deze textielfabrikant nu zelf zo winstgevend was. Want vanwege concurrentie uit het buitenland was dat zeker niet het geval.

Zelfs in de beste jaren waren de textielactiviteiten nauwelijks winstgevend. Heel wat jaren later, Buffett had Berkshire Hathaway inmiddels tot beleggingsvehikel omgevormd, werd met de textielactiviteiten maar helemaal gestopt.

Maar met het overnemen van andere bedrijven via Berkshire Hathaway, aanvankelijk vooral verzekeraars, bleek Buffett wel uiterst succesvol. Zo succesvol zelfs dat het bedrijf, begin jaren '60 amper winstgevend, uiteindelijk uitgroeide tot een van de waardevolste bedrijven ter wereld.

Een halve eeuw verder...

Inmiddels zijn we vijftig jaar verder, gemeten vanaf het jaar dat Buffett een controlerend belang in Berkshire Hathaway verkreeg. Vanwege dit 'gouden jubileum' stelde hij voor dit jaar een speciale editie van zijn aandeelhoudersbrief op.

In deze speciale editie zal Buffett terugblikken op de voorbije vijftig jaar. En vooruitblikken op de komende vijftig jaar. Ook zakenpartner Charlie Munger zal zijn visie in een eigen brief ontvouwen. Beide heren, gezamenlijk inmiddels 175 jaar (!), hebben elkaars brieven niet gelezen. Interessant zal dan ook zijn om te zien of er wellicht verschillen zitten in de toekomstvisies van beiden.

Waarschijnlijk dat miljoenen beleggers wereldwijd uitkijken naar het verschijnen van de brieven van Buffett en Munger. En het is exact vandaag, omstreeks twee uur vanmiddag, dat deze beschikbaar zullen komen. Beide brieven, en uiteraard ook het gewone jaarverslag over 2014, treft u dan hier aan.

Hoewel we de brieven uiteraard zelf nog niet gelezen kunnen hebben, raden we u bij voorbaat alvast aan de jubileumeditie van het jaarverslag en de visies van beide heren door te nemen. Zonder twijfel zijn deze zeer lezenswaardig voor beleggers wereldwijd.

Niet in de gelegenheid de brieven te lezen? Geen probleem... Wij lezen de brieven sowieso met de grootste aandacht om u komende week over de meest interessante zaken bij te praten.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden