Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Mijn grootste misser... (en drie lessen)

Categorie

Wie onze resultaten bekijkt denkt misschien dat al onze beleggingen uiteindelijk wel een succes worden. Dat is echter niet het geval...

Wij kochten eind 2013 aandelen Weight Watchers International (Weight Watchers). Deze aandelen staan inmiddels circa 70% in de min. En de vooruitzichten zijn in dit specifieke geval eveneens al op z'n minst onzeker te noemen.

Twee problemen

Weight Watchers kampt momenteel met twee grote problemen. Problemen die wijzelf eerder onderschat hebben. Het gaat om nieuwe concurrentie enerzijds en de schuldenlast anderzijds.

Ook het management van Weight Watchers lijkt de opkomende concurrentie onderschat te hebben. Denkt u hierbij aan de enorme populariteit van allerhande hippe gezondheid gerelateerde apps die veelal gratis zijn. Voor Weight Watchers is het daarmee lastig concurreren: deze onderneming verdient haar geld nog altijd grotendeels met de wat ouderwetsere groepssessies waarvoor wel betaald moet worden...

Enorme schuldenlast

De schuldenlast bij Weight Watchers is een erfenis van het vorige management. Dit management besloot eerder (in 2012) voor maar liefst US $ 1,5 miljard aan eigen aandelen in te kopen en waarvoor een forse lening aangegaan werd. Een beslissing waarmee de toekomst van het bedrijf in gevaar gebracht werd.

Het probleem lijkt vooral te zitten in een lening van US $ 2,1 miljard die in 2020 afloopt. Men heeft dus nog een paar jaar maar wij zien niet hoe Weight Watchers zo'n bedrag de komende jaren kan verdienen. Voor 2020 zal Weight Watchers kortom genoodzaakt zijn nieuw krediet te vinden om daarmee haar bestaande schuld opnieuw te kunnen financieren.

Drie lessen

Onze positie in Weight Watchers houden we zelf voorlopig aan (het aandeel maakt minder dan 1% van onze portefeuille uit). Doordat het aandeel zo fors gedaald is zijn we weinig geneigd vlot tot verkoop over te gaan maar vanwege de nieuwe concurrentie en enorme schuldenlast zijn we evenmin geneigd aandelen bij te kopen.

Uit onze belegging in Weight Watchers zijn een drietal nuttige lessen voor beleggers te trekken:

  • [LES 1] Oppassen met schuld. Bedrijven met hoge schulden komen al snel in problemen wanneer de resultaten ook maar enigszins onder druk komen. Door hier meer aandacht voor te hebben vallen dergelijke missers in de toekomst wellicht in hogere mate te vermijden.
  • [LES 2] Aandacht voor de toekomst. Aandelen Weight Watchers scoorden op het aankoopmoment erg goed in een ranking op de factoren 'goed' en 'goedkoop' (op basis van de cijfers van het voorgaande jaar). Beter hadden we meer aandacht voor de toekomst en toekomstige winstgevendheid gehad. Vanwege de opkomst van nieuwe spelers op de markt van Weight Watchers was dan mogelijk van aankoop afgezien.
  • [LES 3] Voldoende spreiding. Onze belegging in aandelen Weight Watchers mag zich vrij dramatisch ontwikkeld hebben, het effect op de totale portefeuille bleef gelukkig beperkt.

Hoe goed een belegger zijn huiswerk ook doet, een misser zo nu en dan is onvermijdelijk. Met een vrij ruime spreiding (20 tot 25 verschillende aandelen in portefeuille) blijft het risico van individuele posities op de totale portefeuille beperkt. Onze aankoop van Weight Watchers vormt zo bezien een 'fraai' voorbeeld van het belang van spreiding waar we zelf zo dikwijls op wijzen...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden