Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Een basisinkomen voor iedereen?

Categorie

Ruim een half jaar geleden schreef ik een artikel over het verdwijnen van de middenklasse getiteld 'Het midden verdwijnt, je wordt arm (of rijk)'. In het artikel stelde ik dat de middenklasse stevig onder druk staat door zaken als globalisering, automatisering en robotisering. Opvallend genoeg dezelfde zaken die maken dat onze totale welvaart steeds verder toeneemt.

Echter, die welvaartstoename belandt naar verwachting in de handen van een steeds kleinere groep personen. Simpel gesteld zijn dat de personen die de robots, algoritmes en IT-platformen bezitten. De tijd dat je na een studie te hebben afgerond vrijwel zeker een goedbetaalde (middenklasse) baan vond waarvan je een gezin kon onderhouden is voorbij. En die tijd komt ook niet meer terug.

In ons eerdere artikel gaven we aan in ondernemerschap en het opbouwen van een beleggingsportefeuille reddingsboeien voor de middenklasse te zien. In een recente uitzending van het VPRO-programma Tegenlicht wordt een andere optie genoemd: een basisinkomen voor iedereen.

Het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen lijkt in eerste instantie onhaalbaar en onbetaalbaar. Maar weet u dat robots en algoritmes in de toekomst steeds slimmer en goedkoper zullen worden en de concurrentie met middenklasse-banen steeds vaker zullen gaan winnen.

Weet u ook dat we in Nederland sowieso al een complex en fraudegevoelig systeem hebben waarbij 80% van de huishoudens een of andere vorm van toeslag krijgt. En allerlei dure controlerende instanties die op het rechtmatige gebruik van de toeslagen en uitkeringen moeten toezien.

De Tegenlicht-uitzending over het basisinkomen is via deze link te bekijken (de video duurt circa 49 minuten).

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden