Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Zijn aandelen nu weer duur?

Categorie

De AEX sloot afgelopen week eindelijk weer eens boven het niveau van 500 punten. Dat was al sinds 2008 het geval niet meer geweest. Sommige analisten en politici vrezen door de aanhoudende stijgingen voor een bubbel op de beurs...

Zo waarschuwde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem onlangs voor het risico van een bubbel. "Er zou een bubbel kunnen ontstaan. Dat is voor de kleine belegger altijd een risico, dus enige voorzichtigheid is op zijn plaats", aldus de minister.

Onze minister van Financiën mag dan willen wijzen op het gevaar van een bubbel maar hoe zien doorgewinterde beleggers als Warren Buffett en Jeremy Siegel dit? Menen zij dat aandelen na jaren van stijgingen nu weer duur zijn?

Warren Buffett

Een bubbel op de aandelenmarkt ziet 's werelds rijkste belegger in ieder geval niet. Maar goedkoop vindt Warren Buffett aandelen evenmin. "Aandelen zijn misschien al wel wat aan de hoge kant geprijsd, maar van een bubbel is geen sprake", aldus 's werelds bekendste belegger.

Buffett is optimistisch over de Amerikaanse economie en denkt dat aandelen de beste beleggingscategorie vormen voor de komende twintig jaar. Maar hij merkt ook op momenteel nog maar erg weinig koopjes te zien.

Zie hier het korte videofragment hieronder voor Buffett's kijk op de aandelenbeurzen momenteel:

Jeremy Siegel

Jeremy Siegel, de bekende economieprofessor aan business school Wharton, is nog wat optimistischer dan Warren Buffett. Siegel stelt dat aandelen nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd zijn wanneer ook rekening gehouden wordt met de huidige, extreem lage renteniveaus.

Begin van dit jaar gaf Siegel aan het goed mogelijk te achten dat de Dow Jones eind dit jaar het niveau van 20.000 punten bereikt. En onlangs stelde Siegel aan die voorspelling vast te houden. Voor de Dow Jones zou dat dan nog een stijging van ongeveer 12% impliceren.

"Ik geloof nog steeds dat het juiste niveau voor de Dow Jones 20.000 punten is, gegeven de actuele renteniveaus maar ook wanneer we al rekening houden met wat hogere renteniveaus in de toekomst", zegt Siegel die onder beleggers vooral bekend is van zijn bestseller 'Stocks for the Long Run'.

Ziet u hier het korte videofragment hieronder voor Siegel's kijk op de aandelenbeurzen.

Aandelen zijn de voorbije jaren zoals bekend stevig opgelopen en zo goedkoop als toen zijn aandelen nu niet meer. Maar bij de stevige koersstijgingen dienen beleggers zich wel te realiseren dat aandelen eerder, ten tijde van de kredietcrisis, voor absurd lage waarderingen te koop waren.

Net als Warren Buffett en Jeremy Siegel menen wij dat aandelenbeurzen nu min of meer correct gewaardeerd zijn. Dat impliceert een toekomstig rendement in lijn met het historische gemiddelde: zo'n 6,5 tot 7% per jaar. Beleggers die echter focussen op de relatief goedkope aandelen zullen op termijn een rendement behalen dat waarschijnlijk nog wat hoger ligt...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden