Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De eurocrisis uitgelegd (in drie minuten)

Categorie

Of Griekenland al op korte termijn de eurozone zal verlaten is vooralsnog onduidelijk. De kans lijkt reëel dat het land toch nog een keer 'gered' zal worden met nieuwe miljardenleningen. De Grexit die vrijwel onvermijdelijk is wordt in dat geval nog even uitgesteld.

Over de risico's verbonden aan het euro-experiment vertellen we beleggers al jaren. In het voorjaar van 2010 bundelden we een aantal van onze columns over dit onderwerp in een pdf-boekje getiteld 'Terug naar de gulden?'.

Het fundamentele probleem van de eurozone is dat sprake is van een muntunie met totaal verschillende economieën. Het is onmogelijk monetair beleid te voeren welke voor alle afzonderlijk eurolanden optimaal is.

De Duitse economie bijvoorbeeld is veel competitiever en stukken groter dan de Griekse economie. Dat maakt het logisch dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar monetaire beleid vooral op Duitsland afstemt. Consequentie is dat Griekenland voortdurend zit opgescheept met monetair beleid welke voor haar situatie totaal ongeschikt is met rampzalige gevolgen voor de Griekse economie.

In deze video van de Amerikaanse nieuwswebsite Vox wordt in drie minuten uitgelegd hoe de euro de misère in Griekenland veroorzaakt heeft.

Onmogelijke spagaat

Er bestaat overigens wel een oplossing voor de eurocrisis... Veel meer economische integratie waarbij de sterke eurolanden (ook Nederland) jaarlijks vele miljarden euro's aan landen als Griekenland, Portugal, Spanje en Italië doneren.

Maar in de sterke Eurolanden is voor deze 'oplossing' vanzelfsprekend weinig animo.

Gevolg is dat de eurolanden zitten opgescheept met een onwerkbaar economisch systeem. Zelfs al wordt Griekenland voorlopig weer even 'gered' dan nog is het slechts een kwestie van tijd voordat de eurocrisis opnieuw ergens oplaait...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden