Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Buffett is optimistisch over China

Categorie

De Chinese aandelenmarkten daalden de afgelopen maanden tientallen procenten. Steeds meer vraagtekens worden gezet bij de groeicijfers die de Chinese overheid voorspiegelt. Pessimisme over de economische groei in China vormde aanleiding voor een stevige correctie op de aandelenmarkten wereldwijd. 

Capital travels

Warren Buffett behoort niet tot het kamp der pessimisten. In een recent video-interview* met persbureau Bloomberg liet hij weten juist erg optimistisch over China te zijn.

"Ik ben optimistisch over China. In de Verenigde Staten hebben we tal van ups en downs gehad maar per saldo zijn we er toch enorm op vooruit gegaan. Voor China zal precies hetzelfde gelden", aldus 's werelds rijkste belegger.

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Buffett, heeft "op wat fabrieken na" nauwelijks investeringen in het volkrijkste land ter wereld. "Maar dat kan veranderen", aldus Buffett die aangeeft open te staan voor nieuwe ideeën en kansen, waar dan ook. Want "capital travels", zegt hij lachend. 

Wereldeconomie

Over de wereldeconomie is Buffett evenmin somber. Een sterke groeivertraging acht hij onwaarschijnlijk. "Maar het kan altijd." De 85-jarige Buffett richt zich vooral op de langere termijn. Het is ondenkbaar voor hem dat er de komende vijf, tien of twintig jaar geen progressie in de Verenigde Staten, China of Europa zou zijn. 
Buffett: "We leren steeds meer over hoe het menselijk potentieel ontketend kan worden. We zijn dezelfde mensen als 200 jaar geleden maar vergelijk het leven van nu eens met het leven van toen."

Uit olie

Aan het einde van het video-interview stelt Buffett zijn volledige aandelenbelang in olieproducent Exxon Mobil te hebben verkocht. En dat voor US $ 4,5 miljard een nieuwe positie in Phillips 66 ingenomen is, een bedrijf dat zich vooral met raffinage bezighoudt.

De verkoop van Exxon Mobil is vooral ingegeven door Buffett's pessimistische kijk op de olieprijs eerder: "Ik dacht dat de toekomst [wat betreft de olieprijs] minder goed zou zijn dan veel mensen op dat moment dachten."

Buffett voegt er nog aan toe dat hij momenteel helemaal geen aandelen meer bezit van olieproducerende bedrijven.  

Het video-interview is hier te bekijken (de video duurt circa 13 minuten).

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden