Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Hoe staat het met ValuePortfolio?

Categorie

Volgt u ons al wat langer? In dat geval kent u ValuePortfolio waarschijnlijk ook al wel: met deze dienst laten we zien hoe value-beleggen in praktijk toe te passen is.

Voor wie ValuePortfolio nog niet kent: ValuePortfolio is de naam van onze beleggingsservice waarmee we een 'aardig' bedrag van EUR 100.000,- willen laten uitgroeien tot een 'heel aardig' bedrag van EUR 1 miljoen. Leden van ValuePortfolio hebben toegang tot de onderliggende research en worden van iedere transactie ten minste 48 uur van TEVOREN op de hoogte gesteld.

ValuePortfolio presteerde de afgelopen jaren sterk maar heeft dit jaar moeite om de aandelenmarkten bij te houden. Onderstaand treft u het rendement aan van zowel de AEX als van ValuePortfolio in resp. 2013, 2014 en 2015 (tot 9 oktober):

2013
AEX: 13,3%
ValuePortfolio: 33,7%

2014
AEX: 5,6%
ValuePortfolio: 25,1%

2015 (tot 9 oktober)
AEX: 4,7%
ValuePortfolio: -0,4%

Wat presteert dit jaar goed?

Wat aandelen betreft is 2015 een atypisch jaar te noemen: aandelen met de hoogste waarderingen presteren dit jaar het best. Heel lucratief zou zijn geweest om uitsluitend te beleggen in aandelen van bedrijven die verlies maken. Gespreid in zulke aandelen beleggen zou de voorbije twaalf maanden een rendement hebben opgeleverd van tussen de 20% en 50%.

Van de bedrijven die tegenwoordig naar de beurs gaan is meer dan 80% verliesgevend. Sinds de hoogtijdagen van de internetzeepbel eind jaren '90 lag dit percentage niet zo hoog.

De goedkoopste aandelen bleven dit jaar achter, de duurste aandelen presteerden juist goed. Wanneer hier verandering in komt weten we niet maar we merken wel op dat een dergelijke ommekeer zich vaak snel en relatief heftig voltrekt. Over het achterblijven van value-aandelen stelden we eerder al een artikel op.

Situatie is niet houdbaar

Dat aandelen van bedrijven die niet of nauwelijks winstgevend zijn en ook nog eens heel stevig gewaardeerd zijn bovengemiddeld renderen is op termijn niet houdbaar. Uit tal van studies blijkt dat juist de aandelen die hier het spiegelbeeld van vormen (value-aandelen) op termijn bovengemiddeld renderen.

Ondanks het atypische beursklimaat momenteel houden wij met ValuePortfolio rustig en gedisciplineerd vast aan value-beleggen. Sterker, de relatief matige performance maakt value-aandelen momenteel goed bezien des te interessanter...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden