Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Carl Icahn waarschuwt voor een 'mijnenveld'

Categorie

Over de zeer succesvolle activistische investeerder Carl Icahn schreven we eerder al. In zijn veelbekeken video van eind september waar we beleggers toen op gewezen hebben waarschuwde Icahn voor 'extreme overwaarderingen' en een nieuwe crash van de financiële markten.

In ieder geval vooralsnog kreeg Icahn geen gelijk. Sterker, wereldwijd kenden aandelenmarkten in de afgelopen oktobermaand een van de beste beursmaanden in tijden.

Visie onveranderd

Ondanks dat Icahn nog geen gelijk gekregen heeft, blijft hij ervan overtuigd dat een nieuwe crash niet kan uitblijven. Icahn herhaalde zijn argumenten daarvoor op de New York Times Dealbook Conference afgelopen dinsdag.

"Er komt veel ellende aan. We wandelen rechtstreeks het mijnenveld in gecreëerd door het beleid van de Fed. Ik kan mijn argumenten blijven herhalen maar waar het op neer komt is dat de centrale bank de grote problemen zelf gecreëerd heeft", aldus Icahn.

In de video van eind september waarschuwde Icahn voor een scherpe terugval van de financiële markten. Volgens Icahn heeft de aanhoudend extreem lage rente gecombineerd met speculatie geleid tot torenhoge waarderingen van bepaalde beleggingscategorieën.

Activisme leidt tot betere resultaten

Naast zijn pessimistische visie verdedigde Icahn op de Dealbook Conference ook de rol van activistische investeerders. In het bijzonder wanneer zijn eigen werkwijze wordt toegepast. Managers van bedrijven zijn vaak geen slechte mensen maar zijn in Icahn's ogen in sommige gevallen simpelweg niet vakbekwaam.

"Activistische investeerders zijn nodig om de bedrijven op orde te krijgen die slecht geleid worden. Je hebt nu eenmaal bedrijven die worden geleid door mensen die dat eigenlijk niet zouden moeten doen. Ze verliezen soms het overzicht of hebben hun eigen agenda's."

Icahn stelt dat zijn rijkdom geen toeval is: "De reden dat ik gedurende mijn carriere zoveel geld verdiend heb is omdat ik managers verantwoordelijk houd voor hun daden."

De video van het interview met Icahn raden we beslist aan en treft u hier aan (deze YouTube-video duurt circa 40 minuten).

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden