Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

[Video] Een overschot aan olie, kolen en gas?

Categorie

Goed de toekomst voorspellen is niet gemakkelijk. Zelfs duurbetaalde analisten van gerenommeerde zakenbanken hebben het dikwijls mis.

Van US $ 200 naar US $ 20

In de jaren voor de kredietcrisis was er in beleggingsbladen regelmatig over 'peak oil' te lezen. De vraag naar olie zou het aanbod structureel gaan overtreffen en permanent hoge olieprijzen zouden onvermijdelijk zijn.

Het was een theorie die door menigeen werd omarmd. Helemaal toen de prijs van olie maar bleef stijgen. In de vijf jaar voorafgaand aan 2008 vervijfvoudigde olie in prijs om uit te komen op meer dan US $ 100 per vat.

Analisten van zakenbank Goldman Sachs schetsten toen een scenario van nog hogere prijzen. Niveaus van US $ 150 tot zelfs US $ 200 voor een vat olie werden genoemd.

Het kan verkeren. De prijs van een vat olie kelderde nog datzelfde jaar tot ongeveer US $ 30. Enkele jaren later had de prijs van een vat olie zich weer hersteld tot meer dan US $ 100 maar momenteel is dat amper US $ 40 meer. En Goldman Sachs? Analisten van die bank menen nu dat een prijs van US $ 20 per vat best denkbaar is...

CO2-emissie als schaars goed

Beleggers doen er verstandig aan sceptisch te zijn wanneer het gaat om voorspellingen over de toekomst. En misschien wel des te meer wanneer recente trends naar de toekomst worden doorvertaald. Desalniettemin lijkt structurele druk op de prijs van fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas) ons een best reëel scenario.

Zonnepanelen worden steeds efficiënter en goedkoper. En belangrijk te beseffen: de zon zelf komt iedere dag gratis op. Wat fossiele brandstoffen betreft lijkt niet de beschikbaarheid daarvan de beperkende factor te zijn maar juist de CO2-emissie die de atmosfeer verdragen kan om de mondiale opwarming beperkt te houden. Gaat deze theorie op dan is er goed bezien juist een overschot aan fossiele brandstoffen en is structurele druk op de prijzen daarvan een logische gevolgtrekking.

In de Tegenlicht-uitzending van afgelopen week werd bovenstaand scenario geschetst.

[De video duurt circa 48 minuten. Er is ook een kortere versie van 14 minuten beschikbaar via bovenstaande link.]

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden