Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Goed idee: maak een checklist

Categorie

Beleggen is niet gemakkelijk. Uit onderzoek blijkt dat de meeste particuliere beleggers slechter presteren dan de beursindex. Voor professionele beleggers geldt hetzelfde.

De oorzaak van de slechte resultaten? Fouten die in veel gevallen achteraf gezien (maar ook vooraf!) best te voorkomen waren geweest.

Een checklist zorgt voor minder fouten

Een goed idee om de kans op tegenvallende resultaten te verkleinen is het werken met een checklist. Charlie Munger, Buffett's zakenpartner, is groot voorstander van het gebruik van checklists. En Mohnish Pabrai, zelf een heel succesvolle value-belegger, stelt dat zijn beleggingsresultaten nog aanzienlijk verbeterd zijn sinds hij een checklist is gaan gebruiken.

De sheets van een presentatie over checklists die Mohnish Pabrai enkele jaren geleden gaf aan de Columbia Business School in New York zijn hier te raadplegen (PDF-bestand).

Een checklist - een gestandaardiseerde lijst met vragen en aandachtspunten die u doorneemt voordat u een beslissing neemt - verkleint de kans op fouten. Om zoveel mogelijk profijt van uw eigen checklist te hebben is het aan te raden de oorzaken van uw eigen niet-succesvolle beleggingen te achterhalen en deze ook op de checklist te zetten om zo de kans op herhaling te verkleinen.

Vanzelfsprekend kan de checklist in de loop der tijd steeds verder aangevuld worden. En uiteraard hoeft de checklist niet uitsluitend te bestaan uit de inzichten opgedaan uit eigen fouten. Wie andere beleggers bestudeert zal zien dat zelfs 's werelds beste beleggers zo nu en dan fouten maken - ook de lessen die daaruit te trekken zijn kunnen aan uw checklist worden toegevoegd.

Waar checklists in sectoren als de luchtvaart niet meer weg te denken zijn, maken maar weinig beleggers er gebruik van. Dat is zonde wat minder slechte beleggingen betekent bijna automatisch een hoger rendement. De impact daarvan op langere termijn is vanwege het rente op rente-effect bijna niet te overschatten. Daarover maakte Pabrai eerder al eens een fraaie animatievideo [deze YouTube-video duurt circa 5 minuten].

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden