Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Positief nieuwjaar...

Categorie

Kennelijk zijn beleggers vergeten elkaar een positief nieuwjaar te wensen...

Want waar het sentiment voor de jaarwisseling al niet goed was is dat sindsdien enkel verslechterd. Sinds 1932 kende de Dow Jones niet zo'n slechte start van het jaar als nu.

Weet u dat het sentiment onder beleggers erg besmettelijk is: wanneer aandelen gestaag stijgen trekt dat steeds meer beleggers aan wat verdere stijgingen in de hand werkt.

Vice versa geldt hetzelfde. Wanneer aandelen alsmaar dalen vergroot dat de nervositeit hetgeen soms uitmondt in een crash. Rationaliteit is dan ver te zoeken.

Wat is rationeel?

De eigenlijke waarde van een bedrijf (intrinsieke waarde) is lang niet altijd gelijk aan de waarde van datzelfde bedrijf op de beurs (beurswaarde). Soms ligt de beurswaarde fors boven de intrinsieke waarde en is sprake van overwaardering. En soms is het omgekeerde het geval.

Waar menig belegger beter af zou zijn met wat meer aandacht voor de bedrijven zelf hebben velen bijna uitsluitend oog voor de koersontwikkeling. Rationeel is dat niet: op korte termijn valt over de koersen van aandelen nauwelijks iets zinnigs te zeggen.

Hoewel beleggingscategorieën als aandelen, obligaties en goud allemaal heftig kunnen fluctueren levert een blik op het rendement op lange termijn interessante inzichten op. Aandelen blijken dan namelijk met afstand het best te renderen - zie hiervoor deze figuur.

Professor Siegel's kijk op 2016

De grafiek beschikbaar via bovenstaande link is gebaseerd op onderzoek van Jeremy Siegel. Siegel is werkzaam als finance professor aan de Wharton School van de University of Pennsylvania.

Onlangs werd Siegel gevraagd zijn kijk op het nieuwe beursjaar te geven. En ondanks het heersende pessimisme is hij niet bepaald somber: voor eind 2016 voorziet professor Siegel voor de Dow Jones een stand van ongeveer 19.000 punten wat zo'n 15% meer is vergeleken met het niveau nu.

In deze video licht Jeremy Siegel zijn optimistische kijk nader toe (aanrader; de video duurt circa 17 minuten).

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden