Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Wel begrijpelijk, niet verstandig

Categorie

Eerder hebben we er al eens op gewezen: value-aandelen presteren al een behoorlijke tijd relatief slecht. Het jaar 2015 vormde daarop zeker geen uitzondering...

Een beperkt aantal aan het begin van 2015 al dure aandelen werd afgelopen jaar nog fors duurder. Dat geldt met name voor de zogeheten 'FANG'-aandelen. FANG staat voor Facebook, Amazon, Netflix en Google (tegenwoordig heet dit laatste bedrijf overigens Alphabet).

Hieronder treft u het rendement in 2015 van deze vier aandelen aan. En tussen haakjes de huidige koers/winst-verhouding:

Facebook: +34% [84]
Amazon: +118% [413]
Netflix: +134% [308]
Google: +47% [30]

Wat presteerde niet goed?

Grondstofaandelen in het algemeen en olieaandelen in het bijzonder presteerden afgelopen jaar erg slecht. Opvallend aan het afgelopen jaar was ook dat veel bekende value-beleggers qua rendement sterk achterbleven bij de S&P 500. Dat is des te opmerkelijker wanneer u weet dat deze value-beleggers veelal niet of nauwelijks in grondstof- en olieaandelen hadden belegd.

Hieronder treft u het rendement in 2015 aan van verschillende bekende value-beleggers:

Bill Ackman (Pershing Square Holdings): -20,5%
Bruce Berkowitz (Fairholme): -11,5%
Carl Icahn (Icahn Enterprises): -15,1%
David Einhorn (Greenlight Reinsurance): -20,1%
Joel Greenblatt (Gotham Enhanced Return): -11,4%
Mario Gabelli (Gabelli Value): -9,5%
Warren Buffett (Berkshire Hathaway): -12,1%

Al deze bekende value-beleggers behaalden de voorbije decennia een meer dan uitstekend rendement. Maar afgelopen jaar dus niet. Allemaal bleven ze 10% tot 20% achter bij de S&P 500 (deze brede beursindex steeg afgelopen jaar 1,4%).

Is verbetering in zicht?

Van het gespreid in value-aandelen beleggen mag zoals u weet op termijn een bovengemiddeld rendement verwacht worden. Maar niet ieder jaar levert deze strategie een bovengemiddeld rendement op. Afgelopen jaar was daarvan een voorbeeld.

Ook in 1973, 1980, 1991, 1999, 2003 en 2009 waren value-aandelen sterk achtergebleven. Maar telkens volgde een herstel waarbij value-aandelen in de 24 maanden die volgden heel sterk presteerden, zowel absoluut als relatief gezien.

Voor meer inzicht in eerdere periodes waarin value-aandelen slecht presteerden en het erop volgende sterke herstel van value-aandelen verwijzen we u graag naar een recente studie van John Alberg and Michael Seckler hieromtrent.

Een belangrijke reden voor het feit dat value-beleggen op langere termijn zo goed werkt is dat deze strategie juist niet ieder jaar werkt. Een strategie die 'altijd' werkt gaat op de beurs heel snel aan eigen succes ten onder. Bij een strategie die soms werkt en soms niet is de kans veel groter dat beleggers tussentijds gedesillusioneerd raken en afhaken. Dat is begrijpelijk, maar niet verstandig.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden