Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Bericht uit Omaha (plus video)

Categorie

Dit bericht is geschreven vanuit Omaha, Nebraska in het midden van de Verenigde Staten.

Afgelopen weekend vond hier de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway plaats - ook wel het 'Woodstock for Capitalists' genoemd. Circa 40.000 beleggers van over de hele wereld reisden naar Omaha af, en een heel aantal van hen wachtte uren in de stromende regen om verzekerd te zijn van een goede zitplek in het CenturyLink Center Omaha.

In zo'n zes uur tijd hebben Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger meer dan 80 vragen van beleggers beantwoord. Van vragen over de huidige lage rente (welke volgens Buffett wat hogere waarderingen rechtvaardigt) en de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten tot vragen over de veronderstelde negatieve invloed van het drinken van Coca-Cola op de gezondheid.

Hieronder treft u enkele van de antwoorden en quotes aan van Buffett en Munger die we afgelopen weekend noteerden:

Buffett over de (negatieve) gezondheidseffecten van het drinken van Coca-Cola

"Ik zou willen dat ik een tweelingbroer had die zijn hele leven broccoli had gegeten. Ik weet zeker dat ik vrolijker zou zijn en schat bovendien de kans hoog in dat ik degene zou zijn die het langst zou leven."

Munger over de kritiek op Coca-Cola

"Eigenlijk zouden we een wet moeten hebben die het verbiedt om stelselmatig enkel de negatieve aspecten van iets te benadrukken zonder rekening te houden met de positieve effecten. Dat is niet alleen kinderachtig maar bovendien erg dom."

Buffett over de Amerikaanse verkiezingen

"Die zijn voor ons niet zo relevant." Buffett stelde dat Berkshire Hathaway goed zal blijven presteren onafhankelijk van de vraag of Donald Trump of Hillary Clinton de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Buffett zelf heeft een sterke voorkeur voor Clinton maar hij gaf aan dat er ook in het verleden veel heel verschillende presidenten zijn geweest en dat goede bedrijven zich simpelweg aan de omstandigheden aanpassen.

Buffett over het beleggen in aandelen en intelligentie

"Wanneer je een aandeel koopt zou je je moeten inbeelden dat je het hele bedrijf koopt. Denk goed na over het bedrag dat je bereid bent te betalen zou je het bedrijf in zijn geheel overnemen." Volgens Buffett is een hoge intelligentie geen vereiste om een succesvolle belegger te zijn maar wel dat je je niet laat meeslepen door emoties.

Videofragment RTL Nieuws

Na afloop van de aandeelhoudersvergadering organiseerden wij voor Nederlandse en Belgische beleggers die net als ons naar Omaha waren afgereisd een borrel. Voor een indruk hiervan (en van het jaarlijkse 'Woodstock for Capitalists') wijzen we alvast graag op dit korte videofragment dat door RTL Nieuws werd uitgezonden (het videofragment duurt zo'n 2 minuten).

 

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden