Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Kocht Warren Buffett aandelen Apple?

Categorie

Een smartphone heeft hij zelf niet. En jarenlang stelde Buffett technologiebedrijven niet goed te begrijpen en er daarom evenmin in te beleggen. Opmerkelijk was dan ook het nieuws afgelopen week dat Buffett (85) voor een miljard dollar aandelen Apple zou hebben gekocht.

Ted en Todd

Anders dan aanvankelijk in de media gemeld is de aankoop van Apple geen belegging van Buffett zelf. Aandelen Apple werden gekocht door Ted Weschler en / of Todd Combs. Beide fondsmanagers werden een paar jaar geleden bij Berkshire Hathaway binnengehaald. Waarschijnlijk dat zij verantwoordelijk worden voor een steeds groter deel van de Berkshire-beleggingsportefeuille.

Deze portefeuille heeft momenteel een waarde van circa US $ 129 miljard. Ted en Todd beheren daar op dit moment allebei ongeveer US $ 9 miljard van. Zelf vinden we niet zozeer de aankoop van aandelen Apple opvallend maar eerder de verschuiving wat beleggingen betreft van Buffett naar Ted en Todd welke langzaamaan steeds duidelijker wordt.

Logische keuze

De aankoop van aandelen Apple zien wijzelf als een vrij logische keuze: Apple beschikt over veel van de kenmerken van typische Buffett-aandelen. Apple lijkt met het grote aantal erg loyale klanten misschien wel meer op een stabiele producent van consumentenartikelen en wat minder op een typisch technologiebedrijf zoals Apple soms nog beschouwd wordt.

Het merk Apple is het meest waardevolle merk ter wereld en het ecosysteem van Apple maakt dat consumenten niet gelijk naar een concurrent zullen overstappen wanneer concurrerende producten iets beter of goedkoper zijn. De competitieve positie van Apple is kortom duidelijk beter dan die van Motorola of Nokia eerder. Beide bedrijven moesten het uiteindelijk tegen Apple afleggen.

Erg goedkoop

Een andere overeenkomst met typische Buffett-beleggingen is de lage waardering van Apple momenteel. Beleggers hoeven voor aandelen Apple slechts zo'n 10 keer de winst te betalen. Bovendien geldt dat Apple over enorm veel cash beschikt, maar liefst US $ 232,9 miljard.

Apple genereert een sterke cashflow en voor de groeikansen waarover Apple nog steeds beschikt is in de beurskoers momenteel geen enkele premie verdisconteerd. Denkt u wat deze kansen betreft onder meer aan (zelfrijdende) auto's, mobiele betalingen, wearables of virtual reality-technologie.

Bijkopen?

Ted en / of Todd kochten in het eerste kwartaal van dit jaar aandelen Apple en Buffett zelf kocht enkele jaren geleden aandelen IBM. Maar dure 'belofteaandelen' als Tesla, Amazon en Netflix momenteel worden door de Berkshire-beleggers vermeden. Kortom: de strategie verandert niet, de personen (langzaamaan) wel.

Overigens maakte Apple onlangs tegenvallende kwartaalcijfers bekend. Mede daardoor is de koers dit kwartaal al zo'n 14% gezakt. In lijn met de filosofie van Buffett biedt dat Ted en Todd de kans aandelen Apple bij te kopen tegen een extra lage koers. Andere beleggers hebben die kans ook...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening hebben we aandelen Apple in bezit.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden