Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Professor Greenwald aan het woord

Categorie

Eerder deze week namen we deel aan professor Bruce Greenwald's Value Investing Program op Columbia Business School in New York.

Het was een intensief programma waarbij heel wat zaken ter sprake kwamen zoals het waarderen van groei, methodes voor het uitvoeren van competitieve analyses en risicomanagement - telkens bezien vanuit value investing-perspectief.

We zijn momenteel nog druk bezig al onze aantekeningen te verwerken maar hieronder volgen, ter lering en vermaak, alvast enkele door ons genoteerde uitspraken van professor Greenwald:

"Mensen zijn ongelooflijk slecht in het doen van voorspellingen. Baseer je eigen investeringsbeslissingen dan ook niet op voorspellingen."

"Beleggen is een zero sum-game. Wanneer de ene kant wint bij een transactie, verliest de andere. Vraag je bij elke transactie die je doet af waarom je de winnaar zou zijn en niet de verliezer."

"Op korte termijn bestaat er zoiets als momentum maar op de lange termijn tendeert de beurskoers altijd naar de onderliggende intrinsieke waarde."

"Alleen wanneer groei plaatsvindt binnen een markt waar een bedrijf over competitieve voordelen beschikt is deze van waarde. In alle andere gevallen is voor een belegger groei compleet waardeloos."

"Pogingen tot het verlagen van volatiliteit leiden uiteindelijk meestal alleen maar tot verlaging van het opwaartse potentieel van een portefeuille."

"Beleggers betalen vaak te veel voor een kleine kans op grote winst."

"De meeste zogeheten 'first movers' worden uiteindelijk ingehaald door sterkere concurrenten. Het idee van 'first mover advantages' is dan ook belachelijk."

"Veel beleggers denken in absolute termen: het ene moment vindt men een bepaald aandeel geweldig, het andere moment volstrekt waardeloos. Een value-belegger kan hiervan profiteren."

"De competitieve waarde van merknamen wordt door de meeste beleggers overschat, die van sterke distributiekanalen juist onderschat."

"Bij succesvol value-beleggen is niet zozeer intelligentie maar veel meer het in staat zijn om je eigen emoties onder controle te kunnen houden van belang."

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden