Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Buffett: "Eigenlijk gaat het best goed"

Categorie

In een recent interview met Warren Buffett welke onlangs op de politieke nieuwssite Politico.com geplaatst werd stelde Buffett dat het economisch gezien eigenlijk best goed gaat. De beperkte groei van de laatste jaren moet volgens Buffett in de context van de kredietcrisis worden bezien.

Een collectief trauma

"Wat we hebben meegemaakt in 2008 en 2009 is een klap geweest voor de Amerikaanse psyche", aldus Buffett. "Mensen waren echt bang... - iets vergelijkbaars hebben we sinds de grote depressie van de vorige eeuw dan ook niet meer meegemaakt."

Het komt er simpel gesteld op neer dat de kredietcrisis voor een collectief trauma heeft gezorgd. De economische groei sindsdien bedraagt zo'n 2% per jaar maar volgens Buffett is dat zo slecht nog niet.

Van een soortgelijk collectief trauma was ook sprake in de jaren die volgden op de grote depressie. En verwerken kost nu eenmaal tijd. Buffett: "Wanneer mensen zich echt zorgen maken over hun spaargeld, over hun baan en of de economie mogelijk de afgrond in stort dan is zoiets niet gelijk vergeten."

Zo slecht gaat het niet

"Het is ruim 240 jaar geleden sinds 1776 [het jaar van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring]. En het is simpelweg indrukwekkend om te zien wat er sinds de situatie van toen - de VS als armoedig land met niet meer dan 2 miljoen bewoners - allemaal verbeterd is", aldus Buffett.

Buffett: "De groeiverwachtingen [zo'n 3% per jaar] waren misschien wat onrealistisch geworden, maar zelfs 2% groei zorgt in een generatie voor US $ 19.000 extra koopkracht per hoofd van de bevolking. Een gezin met vier personen gaat er in een generatie dus US $ 76.000 op vooruit. De groei mag met 2% wat minder zijn dan eerder soms het geval was maar is eigenlijk nog steeds heel goed."

Innovatie en productiviteit

Twee zaken die deels met elkaar samenhangen verklaren de gestage onderliggende groei: innovatie en productiviteit. Als voorbeeld noemt Buffett de landbouw. Het aantal personen werkzaam in deze sector is de afgelopen eeuw ten gevolge van innovaties en stijgende productiviteit sterk gedaald terwijl de opbrengst per hectare juist fors gestegen is.

Buffett: "We hebben [met het kapitalisme] een systeem waarbij mensen voortdurend nadenken over nieuwe producten en productiviteitsverbetering en dat is de basis voor gestage groei op termijn." "De gelukkigste personen ooit in ons land geboren zijn de baby's die vandaag geboren zijn", aldus 's werelds rijkste belegger.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden