Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Energie wordt gratis (en meer goed nieuws)

Categorie

Wie het economische nieuws op de voet volgt kan haast niet anders dan somber zijn over de toekomst. Onzekerheden en problemen worden voortdurend en van alle kanten belicht. En risico's zoals verbonden aan het euro-experiment veelvuldig besproken. Waak echter voor te veel somberheid...

Drie factoren

Of de economie er over enige tijd beter voor staat dan nu valt - afgezien van het conjuncturele tij - terug te voeren op drie factoren: begrotingsbeleid van overheden, het rentebeleid van centrale banken en het systeem van de vrije markt zelf.

In kranten en vrijwel alle andere media wordt er wat de economie betreft vooral bericht over het actuele economische tij en de veronderstelde verandering daarvan. En uiteraard ook het effect dat begrotingsbeleid en rentebeleid erop heeft.

Met een groter wordend begrotingstekort geeft de overheid de economie een impuls. Een centrale bank doet hetzelfde door het verlagen van de rente.

Maar uiteraard kan een overheid niet oneindig lang meer geld uitgeven dan er binnenkomt. En ook aan het lage rentebeleid zijn nadelen verbonden, zoals het risico van en het in leven houden van 'zombiebedrijven' waar een economie op termijn evenmin bij gebaat is.

Uiteindelijk is het echter niet het begrotingsbeleid van overheden of het rentebeleid van centrale banken dat vooruitgang verklaart maar juist het systeem van de vrije markt zoals terug te vinden in de meeste Westerse landen. Daarover is in de media maar weinig te lezen en nog minder vaak iets positiefs.

Een exponentiële wereld

Zoals u waarschijnlijk wel weet is Warren Buffett over de toekomst erg optimistisch gestemd, juist vanwege het systeem van de vrije markt. Voor Peter Diamandis, oprichter van Singularity University, geldt dat optimisme ook. Diamandis stelt dat de menselijke 'hardware' in 100.000 jaar amper een upgrade heeft gehad en we nog vooral lokaal en lineair denken terwijl de wereld om ons heen steeds meer een globaal en exponentieel karakter krijgt.

Voor een recente video waarin Peter Diamandis zijn optimistische visie nader toelicht - en waarbij volgens hem steeds meer zaken zo goed als gratis worden - wijzen we graag op deze video (de video duurt circa 34 minuten).

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden