Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Kent u deze bron al?

Categorie

Wie ogen en oren openhoudt komt af en toe bijna vanzelf interessante beleggingsideeën op het spoor. Zelf komen we tot veel ideeën door te screenen op value-criteria om de aandelen die komen bovendrijven vervolgens stuk voor stuk nader te bestuderen.

Een andere goede optie voor het opdoen van ideeën is het simpelweg in de gaten houden van succesvolle investeerders. Welke aandelen hebben zij in portefeuille en welke aandelen worden gekocht? Via een website zoals Dataroma is deze informatie van een heel aantal succesvolle investeerders eenvoudig te raadplegen.

Verschillen

Wanneer u zich in de strategieën van deze succesvolle investeerders verdiept komt u al snel tot het inzicht dat sprake is van behoorlijke verschillen. Dat geldt eveneens voor de aandelen in de portefeuilles.

Zo bestaat de gehele portefeuille bij sommige investeerders uit slechts enkele aandelen terwijl anderen honderden aandelen in portefeuille aanhouden. Sommige investeerders hebben veel aandacht voor kwalitatieve aspecten zoals de competitieve positie en het management van een onderneming terwijl anderen daar nauwelijks naar omkijken, zoals Warren Buffett in zijn beginperiode.

Voor het ramen van de intrinsieke waarde worden heel verschillende methodes gebruikt. En ook wat verkoopstrategie betreft zijn de verschillen groot. De vele tientallen dochterbedrijven van Buffett's investeringsvehikel Berkshire Hathaway zijn bijvoorbeeld gekocht met de intentie om deze nooit te verkopen.

Overeenkomsten

Kijkend naar de vele verschillen lijkt het misschien dat het bestuderen van succesvolle investeerders en hun aandelenportefeuilles maar weinig nuttige inzichten oplevert. Toch is dat niet bepaald het geval. Een van die inzichten is dat vrijwel iedere succesvolle investeerder een variant op value-beleggen blijkt toe te passen.

Vrijwel zonder uitzondering houden succesvolle investeerders vast aan wat wij de principes van het value-beleggen noemen:

[Principe 1] Zie een aandeel als wat het in feite is: een belang in een bedrijf.

[Principe 2] Koop enkel wanneer sprake is van een stevige korting op de intrinsieke waarde zodat u een veiligheidsmarge heeft.

[Principe 3] Profiteer van 'Mr. Market', het fictieve manisch-depressieve karakter dat symbool staat voor de fluctuaties op de aandelenmarkt.

[Principe 4] Probeer zo rationeel en objectief mogelijk te zijn - het zijn juist uw eigen emoties die u voortdurend op het verkeerde been kunnen zetten.

U kunt zichzelf een betere belegger maken door niet enkel met interesse uit te kijken naar kansrijke aandelen - al dan niet opgenomen in de portefeuille van een succesvolle investeerder - maar juist ook door goed doordrongen te zijn van bovengenoemde principes van het value-beleggen.

Overigens doet zich komende week voor u een mogelijk interessante kans voor: dan vindt namelijk onze jaarlijkse introductie van ValuePortfolio plaats (ook open voor verlengers), onze beleggingsportefeuilledienst waarmee u zich het value-beleggen helemaal eigen kunnen maken en bovendien kunt zien hoe we deze strategie zelf in praktijk toepassen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden