Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Wat is beter: gelijk of gespreid beleggen?

Categorie

Het is een vraag die we eens in de zoveel tijd ontvangen...

Stelt u zich het volgende voor. U heeft een substantieel bedrag ontvangen - bijvoorbeeld een pensioenpolis die is vrijgekomen of een erfenis die u heeft ontvangen - en wilt dat geld gebruiken om te beleggen. Wat is dan het best: het hele bedrag meteen beleggen of dit juist gespreid in de tijd te doen?

Onderzoek

Analisten van de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Vanguard - wereldwijd de nummer twee op het gebied van indexbeleggen - hebben zich op bovengenoemde vraag gestort. De conclusie: onafhankelijk van de verhouding aandelen en obligaties in een portefeuille is rationeel gezien de beste optie het gehele bedrag meteen te beleggen.

Deze conclusie is, temeer vanuit het perspectief van een aanbieder van indexbeleggen bezien, eigenlijk heel logisch. Want hoewel aandelen en obligaties soms stevig in koers fluctueren mag van zowel aandelen als obligaties normaal gesproken een hoger rendement verwacht worden vergeleken met het rendement van een spaarrekening.

Maar...

Maar wanneer alles meteen belegd wordt bestaat wel het risico dat dit juist net gebeurt voorafgaande aan een stevige daling. En enkel over de mogelijkheid hiervan zal menigeen zich zorgen maken wanneer er opeens een substantieel bedrag beschikbaar is om te beleggen.

Het bedrag zou bijvoorbeeld ook in vier gelijke porties verdeeld kunnen worden. Waarvan dan meteen en vervolgens na drie, zes en negen maanden een kwart wordt belegd. In dit geval zal menig belegger zich wat minder zorgen maken over de (mogelijke) koersontwikkeling op korte termijn. Het is een uitruil tussen rendement en nachtrust die voor heel wat beleggers best rationeel te noemen is.

Maximaal een jaar

De analisten van Vanguard merken overigens wel nadrukkelijk op dat beleggers in geval van spreiding in tijd hiervoor beter niet een al te lange periode nemen. Maximaal een jaar. Dit omdat anders te veel verwacht rendement verloren gaat. Wij kunnen ons in deze conclusie prima vinden.

Wilt u meer weten? Raadpleeg dan eens het rapport "Invest now or temporarily hold your cash?" (PDF-bestand).

 

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden