Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Een pleidooi voor optimisme

Categorie

We naderen het einde van het jaar. De periode waarin menig belegger zich afvraagt wat het komende jaar zal brengen en menig expert in beleggingsmagazines zijn visie verkondigt. Zullen aandelen net zo goed presteren als dit jaar of het komende jaar juist in koers gaan dalen?

Ons eerlijke antwoord op deze vraag is dat we het niet weten. Tal van factoren die vrijwel niets te maken hebben met de onderliggende bedrijven zelf hebben wel degelijk invloed op de koersontwikkeling op korte termijn.

Wat de langere termijn betreft vergelijkt Benjamin Graham, de grondlegger van het value beleggen, beurskoersen met een weegschaal. Net als een ouderwetse weegschaal na even wachten het juiste gewicht aanduidt tendeert de waarde van een bedrijf op de beurs uiteindelijk richting de intrinsieke waarde. Dit geldt zowel voor specifieke aandelen als voor de aandelenmarkt in totaliteit.

Optimistisch over de lange termijn

Hoewel we dan niet weten of aandelen eind volgend jaar hoger zullen staan of niet benadrukken we wel optimistisch te zijn wat de lange termijn betreft. Zowel wat betreft de ontwikkeling van de totale welvaart als de ontwikkeling van de aandelenmarkten die daar in zekere zin een weerspiegeling van vormt.

Warren Buffett stelt dat het systeem van de vrije markt het menselijke potentieel ontketend heeft. En ondernemer en rasoptimist Peter Diamandis, op wie wij eerder al eens wezen, stelt dat niet langer sprake is van een lokale, lineaire wereld maar van een globale, exponentieel groeiende wereld. Een aanrader is deze video met Peter Diamandis eens te bekijken (de video duurt circa 35 minuten).

'Misleidende groei'

Wie het dagelijkse nieuws op de voet volgt is heel wel mogelijk somber gestemd. Maar in werkelijkheid gaat het op veel gebieden steeds beter. Zo veranderde de levensverwachting eeuwenlang vrijwel niet maar kregen we er in de afgelopen eeuw wereldwijd gemiddeld een paar decennia bij. En het bestaan van extreme armoede is extreem gedaald.

De kans om te komen bij een auto- of vliegtuigongeluk daalt alsmaar. Niet eerder was de kans te sterven aan de gevolgen van een natuurramp - een storm, overstroming, epidemie, droogte of aardbeving - lager dan nu. De kans door oorlog of geweld te sterven is eveneens sterk gedaald en dodelijke infectieziekten als het pokkenvirus - waar 10% van de mensheid aan stierf - zijn uitgeroeid.

Een van de fasen van exponentiele groei die Peter Diamandis onderscheidt (in de video vanaf 15 min 30 sec) is de fase van 'deceptive growth', oftewel misleidende groei. In deze fase lijkt de aanvankelijke groei maar weinig voor te stellen maar het is feitelijk een cruciale periode voor verdere groei. Het al op jonge leeftijd beginnen met beleggen - bij voorkeur in value aandelen - zien wij als een voorbeeld hiervan...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden