Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Joel Greenblatt: deze twee zaken zijn cruciaal

Categorie

Naast Warren Buffett, Charlie Munger en Bruce Greenwald behoort ook 'superbelegger' Joel Greenblatt tot onze voorbeelden.

Greenblatt (1957), adjunct professor aan de Columbia Business School, is een van de meest succesvolle value-beleggers ooit. Met zijn investeringsfonds Gotham Capital behaalde hij tussen 1985 en 1995 een gemiddeld jaarlijks rendement van 34% (na aftrek van alle kosten).

Strategie en discipline

Om de beurs over een langere periode te verslaan is een solide beleggingsstrategie alleen volgens Greenblatt niet voldoende. Beleggers moeten zeker ook de discipline hebben aan zo'n strategie vast te houden wanneer de beurs een tijdlang niet wordt bijgehouden.

Als voorbeeld van gebrek aan discipline wijst Greenblatt op het best presterende beleggingsfonds tussen de jaren 2000 en 2009. Het gemiddeld rendement van dit fonds bedraagt een fraaie 18% per jaar. De gemiddelde belegger in dit fonds realiseerde echter een rendement van MINUS 11% per jaar.

Telkens wanneer het fonds een paar jaar goed presteerde stapten beleggers massaal in. Daalde het fonds enige tijd dan hielden beleggers het weer voor gezien. De goede periodes gingen kortom aan hen voorbij, de slechte periodes juist niet...

Het interview met Joel Greenblatt is hier te raadplegen (de video duurt circa 27 minuten).

In de video bestempelt Greenblatt overigens Apple als een kansrijk aandeel; wij denken daar net zo over.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden