Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Artikel in de Volkskrant

Categorie

Eind vorig jaar, net voor de jaarwisseling, werd ik gebeld door financieel journalist Peter de Waard. Hij is werkzaam voor de Volkskrant en was op dat moment bezig met een artikel over het niveau van 20.000 punten welke de Dow Jones bijna had bereikt.

Het betreffende artikel werd deze week geplaatst. Na een aantal pogingen die op een haar na waren gelukt slaagde de Dow Jones er afgelopen week voor het eerst in de barrière van 20.000 punten te slechten. Het artikel is beschikbaar via deze link.

Veel hoger

Hoewel nieuwe records op de beurzen en het doorbreken van ronde getallen voor veel media aanleiding is daarover te berichten zijn records op de beurs eigenlijk helemaal niet bijzonder. Als groep bezien worden de onderliggende bedrijven namelijk alsmaar meer waard en de aandelenbeurs volgt die ontwikkeling uiteindelijk.

Vrijwel gegarandeerd dat de Dow Jones deze eeuw nog het niveau van 100.000 punten bereikt. Want zou dat omstreeks het jaar 2100 het geval zijn dan is slechts een gemiddeld jaarlijks rendement vereist van 2%. En dat is veel lager dan het langjarig gemiddelde.

In het jaar 1900 noteerde de Dow Jones een niveau van 66 punten. En nu ongeveer 20.000 punten. Dat is een gemiddelde toename van circa 5% per jaar. Uitgaande van eenzelfde rendement - volgens ons een redelijke aanname - staat de Dow Jones omstreeks het jaar 2100 op een miljoen punten.

De afgelopen 117 jaar fluctueerden aandelenbeurzen tussentijds fors. Tijdens de kredietcrisis halveerde de Dow Jones zelfs nog. Maar uiteindelijk heelt de tijd alle wonden voor wie gespreid in aandelen belegt. En nog veel interessanter wordt het wanneer u zich op value-aandelen richt... 

PS: De AEX blijft steevast achter bij de ontwikkeling van de Dow Jones. Hoe dit komt wordt onderaan het artikel in de Volkskrant uitgelegd.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden