Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De opmars van de waardeaandelen

Categorie

Zoals u weet zijn wij groot voorstander van het beleggen in waardeaandelen. Als groep beschouwd rendeert dit type aandelen bovengemiddeld en dat leidt tot heel grote verschillen op termijn.

In tegenstelling tot groeiaandelen verwachten beleggers van waardeaandelen doorgaans weinig. Beleggers mijden dergelijke aandelen, meer dan eigenlijk terecht is. Gevolg is dat het juist de waardeaandelen zijn die uiteindelijk het best blijken te renderen.

Het afgelopen jaar rendeerden waardeaandelen fors beter dan het marktgemiddelde. Maar in de jaren ervoor waren het juist de groeiaandelen die relatief sterk presteerden. Over dat opvallende achterblijven van waardeaandelen schreven we eerder al.

Studie

In de studie waar we in het artikel beschikbaar via bovenstaande link naar verwijzen wordt het rendement van waardeaandelen vergeleken met groeiaandelen. In een gemiddeld jaar renderen waardeaandelen zo'n 5% extra. Sinds 1945 is het echter ook zes keer voorgekomen dat waardeaandelen gedurende een periode van vijf jaar slechter presteerden dan groeiaandelen.

Helemaal wanneer waardeaandelen een langere periode relatief slecht hebben gepresteerd is deze beleggingscategorie extra interessant. Dit vanwege de inhaalslag die uiteindelijk altijd volgt.

En nu?

Ondanks het uitstekende jaar dat waardeaandelen achter de rug hebben lijkt deze beleggingscategorie nog altijd een behoorlijke inhaalslag tegoed te hebben. Ziet u hiervoor de tweede figuur beschikbaar via deze link.

Zoals in de figuur te zien is herpakken waardeaandelen zich uiteindelijk altijd weer. En inmiddels geldt eveneens alweer dat u vanaf 2010 beter af was geweest met waarde- dan met groeiaandelen. In de vijf voorgaande jaren waren het groeiaandelen geweest die het best gepresteerd hadden.

Maar ondanks dat waardeaandelen sinds 2010 per saldo ietwat beter presteerden dan groeiaandelen is het extra rendement nog erg minimaal vergeleken met de vijf soortgelijke periodes eerder (zie hiervoor de tweede figuur via bovenstaande link). Onze indruk is dan ook dat de relatieve opmars van de waardeaandelen eigenlijk nog maar net begonnen is.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden