Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Unilever: nu nog ondergewaardeerd?

Categorie

Een aandelenindex bestaat doorgaans uit een mix van goede, middelmatige en slechte bedrijven. Als belegger bent u echter vrij hier zelf een keuze uit te maken en te focussen op de goede bedrijven. Dit zijn bedrijven die beschikken over duurzame competitieve voordelen en daardoor jaar in jaar uit bovengemiddeld winstgevend kunnen zijn.

Unilever vormt een voorbeeld van zo'n bedrijf. Het competitieve voordeel van dit bedrijf bestaat naast een groot aantal consumentenmerken uit het sterke distributienetwerk. Bij de merken van Unilever kunt u onder andere denken aan Axe, Dove, Knorr, Lipton, Magnum en Rexona.

Het gaat om waardecreatie...

Een belegging in Unilever zou tussen begin 1996 en eind 2016 een gemiddeld jaarrendement hebben opgeleverd van 12,6% inclusief dividend. De MSCI World Index leverde in deze 20 jaar gemiddeld 6,2% per jaar op. Voor aandelen Unilever zijn beleggers een hogere waardering gaan betalen: de koers/winst-verhouding steeg van circa 17 in 1996 tot 22 eind vorig jaar.

Deze toename van de koers/winst-verhouding verklaart echter maar voor een klein deel - voor 1,3% - het gemiddelde jaarrendement van Unilever tussen 1996 en 2016. Het andere deel daarvan, te weten 11,3% per jaar, wordt verklaard door de opgebouwde aandeelhouderswaarde. En daarvan vormt de competitieve positie van Unilever zoals al aangegeven het fundament.

Nog ondergewaardeerd?

Er zijn beleggers die stellen dat Unilever bij de huidige koers/winst-verhouding van circa 25 simpelweg te duur is. Maar de vraag is of zo'n hogere waardering voor een kwaliteitsbedrijf niet meer dan terecht is. Of is het zo dat Unilever zelfs nu nog ondergewaardeerd te noemen is?

Weet Unilever de fraaie winstgevendheid waarvan de afgelopen 130 jaar sprake is geweest ook de komende 20 jaar vast te houden dan is het aandeel in zekere zin nog steeds als ondergewaardeerd te bestempelen. Dit ondanks de forse, al genoemde koers/winst-verhouding van circa 25 momenteel.

Zou de koers/winst-verhouding van Unilever over 20 jaar zijn teruggevallen tot de 17 (het niveau van begin 1996) dan levert dit slechts een negatief effect op jaarbasis op van 1,9%. In dat geval zou het beleggen in aandelen Unilever de komende 20 jaar jaarlijks 9,4% zou opleveren (11,3% - 1,9%). En grote kans dat Unilever daarmee dan opnieuw de MSCI World Index verslaat...

Deze optimistische blik op het beleggen in Unilever in het bijzonder en kwaliteitsbedrijven meer in het algemeen troffen we aan in dit artikel (PDF-bestand).

 

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden