Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

[Video] Over kastelen, grachten en beleggen

Categorie

De vertaling van het Engelse woord 'moat' is gracht. Een gracht of slotgracht - al dan niet gevuld met water - beschermde kastelen in vroeger tijden tegen aanvallen van buiten.

Warren Buffett en andere value-beleggers gebruiken het woord moat regelmatig en bedoelen daarmee iets soortgelijks. Namelijk de al dan niet aanwezige competitieve voordelen van een bedrijf die bescherming moeten bieden tegen de concurrentie.

Bedrijven die bovengemiddeld winstgevend zijn trekken onvermijdelijk de interesse van andere partijen aan. Door de opkomst van concurrenten zal de bovengemiddelde winstgevendheid waarschijnlijk meer en meer onder druk komen te staan. Uit tal van studies blijkt dit ook meestal daadwerkelijk het geval te zijn: van alle bedrijven die tien jaar geleden tot de beste 10% scoorden qua winstgevendheid is een groot deel tien jaar later lang niet meer zo winstgevend.

Er bestaan echter ook bedrijven die decennialang bovengemiddeld winstgevend zijn. Deze bedrijven beschikken vrijwel zonder uitzondering over duurzame competitieve voordelen, welke een soort slotgracht rondom het bedrijf vormen. En uiteraard zijn het de aandelen van dergelijke bedrijven, mits te koop tegen een redelijke prijs, die voor beleggers heel interessant kunnen zijn.

Een inhoudelijk erg goede presentatie over verschillende soorten competitieve voordelen zoals gegeven door Pat Dorsey van Dorsey Asset Management is beschikbaar via deze link.

Het bekijken van deze video is zeker aan te raden, al is het enkel maar vanwege de vele concrete voorbeelden die ter sprake komen.

[De video duurt circa 70 minuten]

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden