Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Drie ingrediënten (om schatrijk te worden)

Categorie

De laatste jaren behoort Warren Buffett steevast tot een van de rijkste mensen op aarde. Eerder - in 2008 - was hij trouwens al eens het rijkst. Maar het jaar daarop werd hij weer ingehaald door zijn goede vriend en Microsoft-oprichter Bill Gates.

Voor zijn inspanningen voor Berkshire Hathaway (het investeringsvehikel van Warren Buffett) incasseert Buffett een salaris van US $ 100.000,- per jaar. Daarmee wordt iemand niet de rijkste persoon ter wereld...

Dat Buffett ondanks zijn bescheiden salaris toch zo rijk geworden is wordt verklaard door het combineren van drie ingrediënten, die in zeker opzicht inwisselbaar zijn.

Het gaat om de volgende ingrediënten:
1) Een fors startkapitaal
2) Een hoog rendement
3) Veel tijd

Toen Buffett 39 jaar was (in 1969) had hij reeds een fors 'startkapitaal' weten op de bouwen van US 25 miljoen. Dit bedrag had hij verdiend met de zeer goede prestaties van zijn partnerships en een voor Buffett gunstige vergoedingsstructuur van deze investeringsfondsen.

Sinds Buffett bij Berkshire Hathaway de regie voert (sinds 1965) steeg het aandeel van dit voormalige textielbedrijf met gemiddeld 20,8% per jaar. Dat is ruim 10% per jaar meer vergeleken met het rendement van de S&P 500 (inclusief dividend) over dezelfde periode.

Dat Buffett met zijn forse - maar nog niet wereldschokkende - startkapitaal met een hoog rendement kon uitgroeien tot de rijkste man ter wereld wordt verklaard door het resterende ingrediënt: veel tijd. Het hoge rendement en de lange periode verklaren dat Buffett's persoonlijke vermogen in 2008 is toegenomen tot US $ 62 miljard.

Voor Buffett zijn de drie ingrediënten stuk-voor-stuk onmisbaar geweest om tot een van 's werelds rijkste personen uit te groeien. Om echter 'gewoon' financieel onafhankelijk te worden volstaat iedere willekeurige combinatie van twee van de drie ingrediënten.

Iedere jongere bezit sowieso al een ingrediënt voor financiële onafhankelijkheid: de factor tijd. Doodzonde dit zonder enige inspanning verkregen ingrediënt te laten verdwijnen...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden