Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Bruce Greenwald: "Aandelen zijn niet duur"

Categorie

Graag informeren wij u over een erg interessant interview met Bruce Greenwald. Het gaat om een interview dat eerder deze maand verschenen is in het financiële magazine Barron's.

Bruce Greenwald is een autoriteit op het gebied van value investing en als economieprofessor verbonden aan Columbia Business School in New York. Hij is auteur van 'Value Investing: From Graham to Buffett and Beyond' en van deze klassieker verschijnt komend jaar een tweede editie.

Sterke productiviteitsgroei industrie

In het interview stelt Bruce Greenwald onder meer dat de productiviteit in de industrie met zo'n 5% tot 7% per jaar toeneemt. En de wereldwijde vraag naar producten door de industrie gemaakt met zo'n 2% tot 3%. Gevolg is dat werkgelegenheid in de industrie verdwijnt.

Volgens Greenwald keert de industrie terug naar de Verenigde Staten en andere Westerse landen, maar niet de werkgelegenheid. Wanneer de factor arbeid almaar minder een rol speelt valt het voordeel dat de lage lonenlanden hebben steeds meer weg. Het is dan niet langer logisch om producten bedoeld voor de Westerse markt aan de andere kant van de wereld te produceren.

In Duitsland gaat het met de industrie al langere tijd heel goed maar bovenstaand verhaal gaat ook voor dit land op. Duitsland doet er verstandig aan zich voor te bereiden op het wegvallen van de banenmotor die de Duitse industrie nu nog is. Het succes van de Duitse industrie hangt zeker ook samen met de euro die voor Duitsland eigenlijk te goedkoop is.

Winstmarges structuur hoger

De winstmarges van bedrijven liggen momenteel gemiddeld een stuk hoger dan in het verleden het geval was. Deze hoge marges vormen voor sommigen een extra reden om momenteel niet al te enthousiast over aandelen te zijn. Greenwald is het daar niet mee eens.

Volgens Greenwald is het namelijk zo dat er momenteel sprake is van een verschuiving van een mondiaal concurrerende industrie-economie naar een diensteneconomie gekenmerkt door lokale monopolies. De winstmarges in zo'n diensteneconomie liggen volgens Greenwald gemiddeld hoger. En wordt daarmee rekening gehouden dan zijn aandelen helemaal niet zo duur, aldus de economieprofessor.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden