Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Zo zit het met valutarisico

Categorie

Vaak wordt gedacht dat wanneer in andere valuta belegd wordt er van valutarisico sprake is. En omgekeerd dat van valutarisico geen sprake is wanneer je als Nederlander of Belg in Europese aandelen belegt. Dat is echter lang niet altijd het geval. Drie voorbeelden ter verduidelijking.

Ferrari

Sportwagenfabrikant Ferrari (koerssymbool: RACE) is sinds afgelopen jaar beursgenoteerd.

Ferrari heeft zowel een beursnotering in New York als in Milaan. Vanuit valutaoogpunt bekeken maakt het niet uit waar u aandelen Ferrari koopt. Zou de dollar ten opzichte van de euro halveren terwijl de koers van Ferrari in Milaan onveranderd blijft dan verdubbelt per definitie de koers van Ferrari in New York. En daarmee maakt het dus niet uit op welke beurs u de aandelen heeft gekocht.

Philip Morris International

Sigarettenfabrikant Philip Morris (koerssymbool PM) werd in 2008 van Altria afgesplitst.

Hoewel Philip Morris genoteerd staat aan de beurs van New York realiseert dit bedrijf helemaal geen omzet in de Verenigde Staten. Van een dollarrisico is hier dan ook geen sprake.

Bij het beoordelen van valutarisico's is van belang te weten in welke valuta de omzet behaald wordt. De beurs waaraan een bepaald bedrijf genoteerd staat zegt daarover lang niet alles.

Overigens geldt dat grote Europese bedrijven genoteerd aan een Europese beurs dikwijls ook omzet buiten de eurozone zelf behalen. Unilever bijvoorbeeld behaalde afgelopen jaar 62% van de omzet buiten het eurogebied.

Yum China Holdings

Fastfoodbedrijf Yum China (koerssymbool: YUMC) heeft net als Philip Morris een notering in de Verenigde Staten maar dit bedrijf behaalt uitsluitend omzet in China.

Afgaande op de zogeheten Big Mac-index (daarover verderop meer) was de euro begin dit jaar 30% ondergewaardeerd ten opzichte van de Chinese munt. Voor Europese beleggers maakt dit Yum China mogelijk tot een extra smakelijke belegging, ondanks dat ook in dit geval sprake is van een bedrijf dat in de Verenigde Staten een beursnotering heeft.

Big Mac-index

De Big Mac-index is in 1986 geïntroduceerd door het Britse weekblad The Economist. Deze index geeft een indicatie van de onder- of overwaardering van valuta ten opzichte van elkaar, gebaseerd op de prijs van een Big Mac.

Via deze interactieve tool kunt u zelf zien welke valuta op basis van de Big Mac-index mogelijk over- of ondergewaardeerd zijn:

Een suggestie wat ons betreft is overigens om niet al te zeer te focussen op wat mogelijk de sterkst ondergewaardeerde valuta zijn. Waarschijnlijk bent u beter af door simpelweg gespreid te beleggen in aantrekkelijk gewaardeerde, waarde genererende bedrijven...

DISCLOSURE: Wij bezitten aandelen Ferrari en Philip Morris International. Eerdere analyses van de genoemde bedrijven treft u aan in het ValueSelections-archief. Indien u toegang tot ValueSelections heeft kunt u hiervoor inloggen via het logo bovenaan op http://www.valueselections.net.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden