Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Buffett's probleem

Categorie

Het is een luxeprobleem, maar toch. De cashreserve van Buffett's investeringsvehikel Berkshire Hathaway heeft bijna de magische grens van US $ 100 miljard bereikt. En tot frustratie van Buffett leveren al deze miljarden nauwelijks iets op.

De tientallen dochterbedrijven van Berkshire Hathaway die Warren Buffett in het verleden heeft gekocht zijn zo winstgevend dat de cashreserve elk kwartaal enkele miljarden dollars verder toeneemt. Voor zijn luxeprobleem heeft Buffett goed beschouwd een drietal opties.

Investeren

Eerste optie om van het cashoverschot af te komen is het geld simpelweg investeren. Dit door of complete bedrijven over te nemen of door aandelen te kopen van bedrijven die beursgenoteerd zijn. Aan het einde van afgelopen kwartaal was de beleggingsportefeuille van Berkshire Hathaway US $ 137 miljard waard met onder meer aandelen Apple, Coca-Cola en American Express.

In 2015 kocht Buffett voor US $ 32 miljard Precision Castparts, een leverancier van ruimtevaartonderdelen. En in 2010 betaalde hij US $ 26 miljard voor de aandelen van spoorwegmaatschappij Burlington Northern die hij nog niet in bezit had. Maar als gevolg de opmars van de aandelenmarkten vindt Buffett maar weinig koopjes momenteel.

Eigen aandelen inkopen

Tweede optie om van het cashoverschot af te komen vormt de inkoop van eigen aandelen. Buffett vindt Berkshire Hathaway daarvoor echter niet goedkoop genoeg. Maximaal wil hij 120% van de boekwaarde betalen oftewel US $ 146 per Berkshire Hathaway B-aandeel. De huidige beurskoers ligt hier met US $ 177,- (circa 145% van de boekwaarde) vrij ruim boven.

Wij hebben de intrinsieke waarde van Berkshire Hathaway op US $ 216,- per aandeel becijferd (circa 180% van de boekwaarde) en beoordelen de huidige beurskoers als redelijk aantrekkelijk. Maar dat Buffett op het huidige niveau aandelen zal inkopen achten we onwaarschijnlijk.

Dividend uitkeren

Derde optie voor het cashoverschot is het uitkeren van dividend. Blijven aanzienlijke overnames of investeringen de komende jaren uit dan is dividend eigenlijk de enige logische optie die resteert. Wanneer Berkshire Hathaway binnen enkele jaren wellicht dividend uitkeert als oplossing voor het 'cashprobleem' is dat tevens een indicatie dat aandelen zo aantrekkelijk niet meer zijn...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Berkshire Hathaway.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden