Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Wanneer verkoop je een compounder?

Categorie

Wanneer moet je aandelen van een compounder verkopen? Dat is een vraag waar we al enige tijd over nadenken. Onder een compounder verstaan we een bedrijf met een heel sterke competitieve positie, uitstekende vooruitzichten op de lange termijn en een aandeelhoudersvriendelijk management.

We citeren hieronder een aantal succesvolle value-beleggers die zelf al eerder goed over deze vraag hebben nagedacht:

Warren Buffett: "Het antwoord op de vraag wanneer een compounder te verkopen is nooit. Een fantastisch bedrijf verkopen omdat de prijs ervan wat aan de hoge kant lijkt is vrijwel altijd een slechte beslissing. Het heeft mij veel tijd gekost om dit te leren. [...] Wanneer de lange termijnvooruitzichten heel goed zijn is verkoop bijna nooit verstandig."

Mohnish Pabrai: "De reden dat ik vertel over mijn avonturen met [het aandeel] Ferrari is om in mijn hoofd het idee te verankeren dat het dikwijls verstandig is om niets te doen wanneer je aandelen bezit van een fantastisch bedrijf dat wordt geleid door uitstekende managers. Het is geen goed idee dergelijke aandelen te verkopen tenzij de waardering extreem is."

Zelfs wanneer voor een compounder een stevige koers/winst-verhouding betaald wordt wil dit niet zeggen dat het toekomstige rendement matig zal zijn.

Charlie Munger: "Wanneer 18% op het eigen vermogen wordt verdiend gedurende 20 of 30 jaar dan is zelfs bij een ogenschijnlijk hoge prijs het uiteindelijke rendement prima."

Beleggers maken soms de fout een compounder tegen een stevige prijs te verkopen met het idee om later, tegen een lagere prijs terug te kopen. Aan- en verkopen precies timen is echter uiterst lastig.

Chuck Akre: "Zo nu en dan verkopen we aandelen van compounders omdat de waardering fors is. Mijn soort van levenservaring is dat wanneer ik een aandeel verkoop tegen US $ 30 vanwege een forse waardering en ik van plan ben terug te kopen tegen zeg US $ 23 het aandeel daar dan vaak net niet komt, en ik het aandeel dus niet opnieuw in portefeuille krijg. En de volgende keer dat ik naar het aandeel kijk staat de koers niet op US $ 30 maar op US $ 300 en weet ik dat ik het verprutst heb."

Het is psychologisch moeilijk een aandeel te kopen op een hoger koersniveau dan het koersniveau waartegen eerder werd verkocht. Zelfs Buffett stelt dat deze zogeheten bias effect op hem heeft.

Warren Buffett: "Het is moeilijk wanneer je eerder iets bekeken hebt dat toen voor X te koop was, later ziet dat de prijs 10X bedraagt en om dan alsnog te kopen. Dat zou het niet moeten zijn, maar uit ervaring weet ik dat het lastig is. Deze bias kost beleggers veel geld. Ik ken beleggers die om deze reden geen aandelen Berkshire [Hathaway] kochten. Zij hadden het aandeel eerder op een lager koersniveau gezien en stelden het te willen kopen 'wanneer het aandeel weer op dat niveau zou staan'. Het is niet rationeel zo denken."

Soms lijkt het vanwege tijdelijke omstandigheden slim om een compounder te verkopen. Maar wanneer het bedrijf niet veranderd is en de lange termijnvooruitzichten onverminderd positief zijn dan is het doorgaans het beste het aandeel in portefeuille te houden. Overigens wil dit niet zeggen dat de koersen van compounders niet eveneens zullen dalen wanneer de hele aandelenmarkt daalt.

Mohnish Pabrai: "Ik heb eerder aandelen Berkshire Hathaway aangehouden als een alternatief voor cash en dat was dom. In tijden van paniek daalt alles, Berkshire Hathaway eveneens."

Charles de Vaulx: "Je houdt jezelf voor de gek wanneer je gelooft dat aandelen in portefeuille, hoe goed ook, niet eveneens zullen dalen wanneer Mr. Market besluit dat het tijd is voor een correctie."

Laat fluctuerende beurskoersen u er echter niet van weerhouden compounders in portefeuille aan te houden. De koers is dikwijls een momentopname die de emoties van de massa weerspiegelt, en is lang niet altijd een weerspiegeling van de onderliggende waarde van het bedrijf zelf.

Warren Buffett: "Koersen komen tot stand door de meest emotionele persoon, de meest hebberige of de meest depressieve. Het is moeilijk vol te houden dat koersen altijd rationeel bepaald zijn, vaak zijn aandelen helemaal niet logisch geprijsd."

Succesvolle beleggers trachten te denken als eigenaar van een onderneming en hechten niet zoveel waarde aan de fluctuaties op de aandelenmarkt.

Charlie Munger (in 2009): "Dit is de derde keer dat Warren en ik de koers van Berkshire Hathaway hebben zien dalen met 50%. Ik vind het doodnormaal dat aandelen eens in de zoveel tijd met 50% dalen. In feite valt te betogen dat wie niet bereid is aandelen een paar keer per eeuw met 50% te zien dalen als aandeelhouder niet geschikt is. Die personen zullen genoegen moeten nemen met een nogal matig rendement vergeleken met personen die wel het temperament hebben zulke schommelingen wat meer filosofisch te bezien."

Heel wat succesvolle value-beleggers zijn zich kennelijk goed bewust van de voordelen van het bezitten van aandelen van compounders. Is een aandeel van een compounder eenmaal gevonden en tegen een aantrekkelijke prijs gekocht dan is het volgens de succesvolle value-beleggers die we hierboven citeerden waarschijnlijk verstandig om met het verkopen ervan niet al te veel haast te hebben...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden