Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Buffett over bitcoin

Categorie

De prijs van de virtuele munt bitcoin is dit jaar ongeveer vertienvoudigd. Deze extreme stijging maakt dat veel media erover berichten. Dat zorgt weer voor extra belangstelling voor het kopen van bitcoins wat de prijs stuwt. En daarover wordt in de media vervolgens weer bericht...

Toezichthouder op de financiële markten AFM (Autoriteit Financiële Markten) waarschuwde recent voor de risico's verbonden aan het beleggen in virtuele munten zoals bitcoin. Niet onterecht wat ons betreft aangezien sommige particulieren inmiddels huis en haard blijken te hebben verkocht en al hun spaargeld in virtuele munten zoals bitcoins hebben omgezet.

Munger: "Rattengif"

Van bitcoin als belegging moet Warren Buffett (87) niets weten. En zijn briljante, ietwat oudere zakenpartner Charlie Munger (93) vergeleek bitcoin eerder al met rattengif. Munger kwam daar later nog eens op terug en stelde toen dat hij zich met deze vergelijking nog netjes had uitgedrukt.

Op het gebied van beleggen hebben Buffett en Munger overigens niet altijd gelijk (met name wat technologieondernemingen betreft stelt Buffett dat hij eerder kansen zoals Google simpelweg heeft gemist), maar uiteindelijk vaak wel. Dit maakt het de moeite om na te gaan hoe Buffett en Munger over bepaalde beleggingscategorieën denken, zoals in dit geval dus bitcoins.

Buffett: "Een echte bubbel"

Meerdere keren per jaar ontvangt Buffett in zijn woonplaats Omaha, Nebraska in de Verenigde Staten groepen bedrijfskundestudenten die hem naar alles mogen vragen. Bij zo'n sessie afgelopen oktober werd Buffett naar zijn kijk gevraagd op het investeren in virtuele munten zoals bitcoins.

"De waarde van een bitcoin kan niet worden bepaald omdat bitcoins geen inkomsten genereren", aldus Buffett. Hij voegde eraan toe dat evenmin bepaald kan worden tot welk niveau de prijs van bitcoin zal stijgen en dat zo bezien van "een echte bubbel" sprake is.

Onveranderde mening

Dat Buffett erg sceptisch is ten aanzien van het investeren in bitcoins komt voor ons niet als een verrassing. In 2014 stelde hij over bitcoin: "Blijf er uit de buurt. Het is in essentie een fata morgana." Deze uitspraak deed Buffett in een uitzending van tv-zender CNBC (het videofragment duurt circa 1 minuut).

In het videofragment stelt Buffett dat hij bitcoin als een moderne variant van een betaalcheque ziet. Buffett geeft aan wel de voordelen van de onderliggende technologie te zien maar stelt dat dit niet maakt dat bitcoins zelf een enorme intrinsieke waarde zouden hebben.

Hoewel we net als Buffett zelf zeker nuttige toepassingen zien van de technologie waarop virtuele munten als bitcoin gebaseerd zijn (in een later bericht gaan we hier uitgebreider op in!) plaatsen wij net als Buffett grote vraagtekens bij de vermeende enorme intrinsieke waarde die virtuele munten zoals bitcoin zouden hebben. Wij mijden bitcoin om die reden zelf.

Buffett: "De allerdomste reden om een aandeel te kopen is omdat de prijs ervan opgelopen is." Voor de meeste andere zaken - zoals virtuele munten - geldt dit eigenlijk precies zo...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden