Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Wijze woorden van Charlie Munger

Categorie

Afgelopen week vond in Los Angeles de aandeelhoudersvergadering van uitgeversconcern Daily Journal Corporation plaats welke krantentitels als Los Angeles Daily Journal en Orange County Reporter uitgeeft. Niet bijster bijzonder ware het niet dat Buffett's rechterhand Charlie Munger (1924) al vele jaren de bestuursvoorzitter van dit bedrijf is.

Ieder jaar reizen vele tienduizenden beleggers naar Omaha af - waaronder ook zeker enkele tientallen Nederlanders en Belgen - om de aandeelhoudersvergadering van Buffett's Berkshire Hathaway bij te wonen. De jaarvergadering van Daily Journal is als een mini-variant hiervan te zien.

Gedurende twee uur gaf Munger afgelopen donderdag antwoord op vragen van beleggers die soms van ver naar Los Angeles waren afgereisd. Aan bod kwamen onder meer olie en klimaatverandering, vliegtuigen en elektrische auto's, de oplopende staatsschuld van de Verenigde Staten en hoe een succesvol leven te leiden.

Munger over bitcoin

Waar de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway een feestje voor beleggers is met vele interessante en vermakelijke activiteiten erom heen georganiseerd gaat het er bij de jaarvergadering van Daily Journal een stuk serieuzer aan toe. Beleggen in bitcoins ziet Munger absoluut niet zitten en ook over andere nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie heeft Munger zijn bedenkingen.

De stijgingen van de prijs van bitcoins de afgelopen jaren is volgens Munger 'totale gekte' van personen die denken zo snel geld te kunnen verdienen. Munger drong de Amerikaanse overheid erop aan om harder tegen de excessen van bitcoin op te treden. "Hoe populairder het [bitcoin] werd, hoe meer ik het haatte", aldus Munger.

Lintworm in de economie

Munger is een voorstander van het plan van Berkshire Hathaway, Amazon.com en JPMorgan Chase om samen een bedrijf voor hun werknemers op te richten om daarmee de alsmaar stijgende kosten van gezondheidszorg in de Verenigde Staten te beteugelen. Buffett vergeleek de steeds verder stijgende kosten van gezondheidszorg in de Verenigde Staten eerder eens met een lintworm in de economie.

"Het is niet juist om zoveel geld van stervende mensen af te nemen", aldus Munger. Volgens Munger is dergelijk gedrag niet enkel betreurenswaardig te noemen maar evengoed misdadig.

Humor van 94-jarigen

De kans is groot dat dit een van de laatste - zo niet de laatste - aandeelhoudersvergadering van Daily Journal met Charlie Munger is geweest. Waarschijnlijk daarom ook dat deze aandeelhoudersvergadering een stuk drukker was vergeleken met de editie van afgelopen jaar.

De briljante, uiterst nuchtere rechterhand van Warren Buffett grapte over zijn hoge leeftijd: "Ik ben heel blij om hier te zijn. Ik ben eigenlijk überhaupt blij om nog ergens te zijn."

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden