Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Zo win je met Monopoly (en in het echt)

Categorie

Afgelopen week kwam ik op de website Businessinsider.nl een leuke video tegen met tips om het bekende gezelschapsspel Monopoly te winnen (de video duurt zo'n 3 minuten).

Gegarandeerd bankroet

Bij het spelen van het spel Monopoly is er vrijwel altijd wel een speler die er in het begin voor kiest om op zijn geld te blijven zitten. Aanvankelijk lijkt dat ook best een aardige strategie. Iedere keer namelijk wanneer 'Start' gepasseerd wordt ziet deze speler zijn kapitaal groeien.

Deze strategie gaat goed totdat anderen huizen en hotels gaan kopen. Opeens moet overal huur betaald worden. Voor de speler die op zijn geld bleef zitten volgt het onvermijdelijke bankroet niet veel later.

In het echte leven is het niet helemaal zo dat een persoon uiteindelijk alles bezit, en alle anderen helemaal niets. Maar ook in het echte leven is het wel degelijk zo dat degenen die hun geld investeren in activa die zelf geld opbrengen (aandelen bijvoorbeeld) uiteindelijk vele malen beter af zijn dan degenen die op hun geld blijven zitten en niet investeren.

Hoe win je wel?

Hoe je wel wint met Monopoly? Koop zoveel mogelijk eigendommen. En bij voorkeur de oranje en rode straten want die hebben het hoogste verwachte rendement. Goed beschouwd zijn dat de value-aandelen van het Monopoly-spel!

En aardig om te weten: juist de duurste straten - Kalverstraat en Leidschestraat - blijken helemaal niet zulke aantrekkelijke straten om te kopen. Vergelijk ze met de meest geliefde aandelen van het moment, waarvan het verwachte rendement eigenlijk helemaal niet goed is.

Lessen voor in het echte leven...

Het spel Monopoly laat zich natuurlijk niet helemaal een-op-een vergelijken met het echte leven. Maar ook in het echte leven bestaat er wel degelijk een strategie om rijk te worden:

1) Leef altijd onder je stand zodat er geld is om te investeren;
2) Investeer het gespaarde geld in activa die zelf geld opbrengen.

Zoals bij Monopoly is het ook in het echte leven vrijwel onmogelijk om jezelf rijk te sparen. Omgekeerd is het vrijwel onmogelijk om niet rijk te worden wanneer gedurende een paar decennia wordt vastgehouden aan beide punten hierboven. Een beduidend kortere periode volstaat trouwens vaak al om 'gewoon' financieel onafhankelijk te worden...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden