Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Beleggen in kannibalen?

Categorie

Zoals u waarschijnlijk wel weet begint onze bestseller "Leer beleggen als Warren Buffett" met een aantal profielschetsen van 's werelds beste beleggers. Een van deze beleggers is Mohnish Pabrai. Hij betaalde in 2007 US $ 650.000 - geschonken aan een goed doel - voor een lunch met Warren Buffett.

Met Buffett en zijn zeer slimme zakenpartner Charlie Munger raakte Pabrai goed bevriend. In een videofragment op YouTube vertelt Pabrai over een aantal niet zo bekende maar wel heel waardevolle inzichten die hij heeft opgegaan tijdens persoonlijke gesprekken met Buffett en Munger (de video duurt zo'n 5 minuten).

Onderzoek naar kannibalen

Aan het einde van het videofragment stelt Pabrai dat Charlie Munger hem tijdens een lunch wees op de kannibalen op de beurs. Munger bedoelt hiermee bedrijven die voortdurend bezig zijn zichzelf op te eten. Oftewel voortdurend bezig eigen aandelen inkopen, waardoor het belang van de resterende aandeelhouders in het bedrijf steeds groter wordt.

Mohnish Pabrai besloot vervolgens zelf eens te onderzoeken of beleggen in kannibalen echt zo lucratief is. En dat lijkt daadwerkelijk het geval...

In een artikel gepubliceerd in het Amerikaanse zakenblad Forbes toont Pabrai aan dat het beleggen in zogeheten 'Uber Cannibals' tussen 1992 en 2016 een gemiddeld rendement had opgeleverd van 15,5% per jaar. De S&P 500 leverde in deze periode een rendement van 9,2% per jaar op.

Het artikel waarin ook op Pabrai's selectiecriteria wordt ingegaan is beschikbaar via deze link.

De nieuwe kannibalen...

De 'Uber Cannibals' die Pabrai met zijn selectiecriteria voor het afgelopen jaar had geselecteerd presteerden wederom goed. De geselecteerde kannibalen leverden namelijk een rendement van 22,1% op. De S&P 500 in dezelfde periode 'slechts' 14%.

De nieuwe kannibalen die Pabrai heel recent voor de komende twaalf maanden selecteerde vindt u hier.

De ene kannibaal is de andere niet

Bedrijven kopen soms aandelen in om verwatering tegen te gaan die zou ontstaan als gevolg van aandelenopties uitgekeerd aan personeel en management (het aantal uitstaande aandelen daalt in dergelijke gevallen vaak helemaal niet). Ook komt het zo nu en dan voor dat bedrijven zich heel diep in de schulden steken om eigen aandelen in te kopen hetgeen een riskante strategie kan zijn.

De kannibalen waar Munger op doelt zijn bedrijven die goed winstgevend zijn maar die niet langer alle winst tegen een goed rendement in het bedrijf zelf kunnen herinvesteren. Inkoop van eigen aandelen - mits redelijk gewaardeerd - is dan een prima optie. Zulke aandelen renderen gemiddeld beschouwd bovengemiddeld, precies zoals Munger tijdens de lunch aan Pabrai had verteld...

PS: Zelf zijn wij eveneens gecharmeerd van het beleggen in kannibalen. Bij ValueSelections, onze aandelenanalysedienst, komen zulke aandelen regelmatig ter sprake. En ook in onze ValuePortfolio en ValueFormula-portefeuille treft u verschillende kannibalen aan.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden